KOMENTAR DANA

Ubijeno je dijete!

Da, nešto ili neko ponovo je zakazalo u državi u kojoj ljudski životi, izgleda, najmanje vrijede

PU Foča: U potragu bile uključene jake policijske snage. Avaz

Piše: Alen Bajramović

16.11.2021

Ubistvo devetogodišnjeg dječaka u sumanutom, ničim izazvanom pohodu Borivoja Tešovića iz Zavaita kod Foče novi je signal za uzbunu i duboko preispitivanje svakoga u nizu onih koji su možda mogli nešto učiniti da ovakva tragedija bude izbjegnuta. Oni koji su poznavali ovog 54-godišnjaka kažu da se radilo o čovjeku sa psihičkim problemima, koji je zbog toga bio i hospitaliziran, te da je, pogotovo u posljednje vrijeme, ispoljavao agresivno ponašanje prema okolini.

Da, nešto ili neko ponovo je zakazalo u državi u kojoj ljudski životi, izgleda, najmanje vrijede, u kojoj zbog naših grešaka stradaju oni koji su za sve najmanje krivi i u kojoj se, tek nakon što se suočimo s tako strašnom viješću - ubijeno je dijete (!), zamislimo može li, mora li sve biti drugačije.

Nije nepoznata činjenica da mnogi u ovoj zemlji ne mogu izdržati teret poraća koje predugo traje, koji je pretežak i kao da svakim danom postaje sve teži. Ambijent u kojem živimo, brojni problemi s kojima se suočavamo, tunel kroz koji bauljamo već 26 godina, a nikako da ugledamo to svjetlo na izlazu, najveća su prijetnja zdravlju stanovnika ove zemlje. Veća i od koronavirusa.

Za mnoge, ako se nekako i snađu za zalogaj hljeba, taj psihički pritisak postaje neizdrživ.

Međutim, slučaj iz okoline Foče, osim na potrebu pokazivanja veće brige za građane narušenog zdravlja, posebno one koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, ukazuje i na drugi, veliki problem, čije se prisustvo tolerira.

Do kada će kuće, štale i trapovi biti skladišta naoružanja? Jesu li desetine hiljada stanovnika ove zemlje kojima se oružje davno trebalo ogaditi zaista lovci ili posjeduju naoružanje iz nekog vlastitog hira, straha i potrebe? Kako je moguće da se u domovima širom BiH još nalazi i potpuno zabranjeno automatsko naoružanje, ručne bombe i ko zna šta još?

U jednoj tragediji ponovo je sažeto mnogo davno postavljenih pitanja. Od odgovora na njih, od reakcije nadležnih institucija, ali i svakog od nas pojedinačno, zavisi hoćemo li sutra, ponovo, svjedočiti sličnom zločinu i žaliti za prerano ugašenom mladošću.        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.