KOMENTAR DANA

Evropa bez "ali"

Evropski put možda barem malo ujedini dubinski podijeljenu zemlju

EU: Otvoreni pregovori s BiH. Facebook

Danijal Hadzovic

22.3.2024

Bosna i Hercegovina dobila je zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU. Ovo je svakako historijski dan i u općem sivilu i beznađu bh. društva jedna od najpozitivnijih vijesti za našu zemlju.

Ipak, treba biti realan i svjestan da je ova odluka više rezultat „sadake“ Evropske unije i promijenjenih geopolitičkih okolnosti nego neke veće zasluge domaćih političkih aktera. Ipak, istini za volju, s krajnje niskim standardima na koje smo navikli, činjenica da danas u vlasti participiraju politički akteri koji EU put navode kao primarni cilj i spremni su beskompromisno ispunjavati evropske uvjete predstavlja poželjnu promjenu u odnosu na dvije decenije mrtvila na evropskom putu kojem smo svjedočili.

Ipak, Evropska komisija i Evropsko vijeće bili su eksplicitni da pregovori i daljnji evropski put dolaze uz mnogo novih teških uvjeta. I to je zapravo sjajna stvar. Nakon godina prepucavanja, erodiranja institucija, korupcije, partokratije i jalovih međusobnih prepucavanja, domaći lideri konačno će imati konkretnu zadaću pred sobom.

Na medijima, nevladinom sektoru, akademskom svijetu i cjelokupnom društvu jeste da sve to vrijeme vrše enorman pritisak na izabrane funkcionere da se konačno ozbiljno uhvate konkretnog posla i ubrzano provode evropske uvjete, bez dodatnih „ali“.

A u slijeđenju tog puta, osim što će BiH usvajanjem evropskih standarda i praksi postati daleko uređenije i kvalitetnije društvo, također će domaći političari dobiti zadaću da napokon nešto rade u zajedničkom cilju. To u konačnici možda barem malo ujedini dubinski podijeljenu zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.