LOKALNI IZBORI

Opozicija pobijedila u dva najveća kosovska grada

U 38 kosovskih općina će voditi partija premijera Albina Kurtija

Opozicija odnijela pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu. ANADOLIJA

E. Ć. / Anadolija

14.11.2021

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu opozicija je pobijedila u Prištini i Prizrenu, a kandidati vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje pobedili su u Gnjilanu, Podujevu, Kamenici i Štimlju. To su samo četiri od 38 kosovskih općina koje će voditi partija premijera Albina Kurtija, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni grad Kosova Prištinu u naredne četiri godine vodit će kandidat Demokratskog saveza Kosova (LDK) Perparim Rama, koji je s osvojenih 51,07 posto glasova, pobijedio Arbena Vitiju iz Pokreta Samoopredeljenje.



Vladajuća partija tijesno izgubila i u Prizrenu

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu prebrojanih 100 posto glasova, vladajuća partija na centralnom nivou, izgubila je vrlo tijesnim rezultatom i u Prizrenu, drugom po veličini kosovskom gradu.

U Prizrenu je kandidat Demokratske partije Kosova Haqir Totaj bio bolji od dosadašnjeg gradonačelnika iz Samoopredeljenja Mitahera Haskule (Mytahera) s osvojenih 51,01 posto glasova.

Demokratska partija Kosova (PDK) je pored Prizrena, pobijedila u Glogovcu, Dragašu, Kačaniku i Vučitrnu. S četiri općine osvojene u prvom krugu (Južna Mitrovica, Uroševac, Elez Hani i Skenderaj), PDK će upravljati u devet općina.

U Podujevu je pobijedio dosadašnji gradonačelnik Shpejtim Bulliqi iz Samoopredeljenja s osvojenih 51, 83 posto, dok je kandidat Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ekrem Hyseni dobio 48,17 posto glasova.

U Gnjilanu je Alban Hiseni (Hyseni( iz Samoopredeljenja osvojio 51 posto, dok kandidat LDK-a, dosadašnji gradonačelnik Lutfi Haziri ima 49 posto osvojenih glasova.

Pored poraza u Podujevu i Gnjilanu, Demokratski savez Kosova (LDK) je u drugom krugu izbora pored Prištine, pobijedio i u Istoku, Kosovu Polju, Vitini i Juniku. U prvom krugu lokalnih izbora 17. oktobra osvojili su Peć i Lipljan, što je ukupno sedam općina.

Alijansa za budućnost Kosova je pobijedila u Đakovici, Klini i Orahovcu. Sdve opštine iz prvog kruga izbora, Dečanima i Suvom Rekom, to je ukupno pet osvojenih općina.

Mandat gradonačelnika i odbornika općinskih skupština traje četiri godine

U Klokotu je danas pobijedila Srpska lista. Srpska lista, koju podržava zvanični Beograd, ukupno je pobedila u 10 općina sa srpskom većinom, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Novom Brdu, Štpcu, Zubinom Potoku, Zvečanu, Gračanici, Ranilugu, Partešu i Klokotu.

Nisma je pobijedila u Mališevu, dok je u Obiliću pobijedio kandidat Građanske inicijatice Obilić.

Kandidat Turske demokratske partije Kosova pobedio je u Mamuši, opštini s većinskim turskim stanovništvom.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, izlaznost birača je bila 38 posto. Glasalo se u 575 biračkih centara s 1.638 biračkih mesta. Centralna izborna komisija je saopćila da je proces glasanja protekao regularno.

Glasanje je organizovano uz propisane mjere zaštite od širenja koronavirusa. ​​​​​​​Mandat gradonačelnika i odbornika općinskih skupština traje četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.