VOJNI ANALITIČAR

Tabak u navodnom ubistvu plaćenika iz Hrvatske: To je ruska prevara

Da su ti nepoznati i društveno tihi dobrovoljci na neki način i osvanuli u Ukrajini, potpuno je nezamislivo da bi ih više od 70 ondje poginulo, a da se to baš nigdje nije čulo u njihovim rodnim mjestima

Tabak: Nezamislivo je da ih je 70 poginulo. AGENCIJE

S. S. / Index.hr

18.6.2022

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska "plaćenika". O vjerodostojnosti te informacije Index.hr je razgovarao s vojnim analitičarem Igorom Tabakom s portala "Obrana i sigurnost".

Podsjetimo, ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je tabelu koja, kako tvrde, sadrži broj "plaćenika" koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

Rusija: Lista stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine iz Evrope. SCREENSHOT

U tabeli koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stigla 204 hrvatska državljana. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo odbrane, 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova kažu da nemaju tu informaciju, ali navode da "Ambasada Hrvatske u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdala nijednu sprovodnicu".

O ruskim tvrdnjama oglasio se i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je rekao: "Čini nam se nevjerovatno da bi toliki broj naših državljana poginuo, a da mi to ne znamo".

"Ne izgleda vjerovatno"

- Vidio sam te dokumente koje su Rusi objavili. Sadržajno gledano, oni ne izgledaju vjerovatno. Uprkos pričama o organiziranju odlaska hrvatskih državljana u Ukrajinu, ni u jednom trenutku nije se vidjelo ni čulo za društveni otisak koji bi takav relativno masovni odlazak ostavio - rekao je Tabak za Index.

- Naime, Hrvatska je relativno malo društvo, pa kad iz njega dođe do prikupljanja više stotina ljudi koji onda nekud idu s namjerom i nekim nivoom organizacije, za to se čuje. Posebno ako su ujedno i ponosni da idu te se ne srame reklamirati što rade. Dakle, to je po pitanju odlaska preko 200 dobrovoljaca na bojišta najvećeg rata u Evropi nakon 1945. godine. Da se takvo društvo i odvažilo otići, teško je za vjerovati da baš niko ne bi znao kakve to uslove za inostrane dobrovoljce Ukrajina postavlja zadnjih godina - da to nije ni glamurozno, a ni novčano profitabilno, već se radi o stupanju u redovnu vojnu službu strane države - podsjeća Tabak.

Kaže da iako Ruska Federacija voli pričati o plaćenicima, prilično je jasno da vojna služba u Ukrajini nije bezopasna, a ne obećava bogatstvo ili plijen (kakav tamošnji ruski agresori prisvajaju). Osim toga, kada u državi bude i malo veća saobraćajna nesreća, svi znaju da je bilo više mrtvih ili ranjenih - navodi analitičar.

"Ruska prevara"

- Dakle, da su ti nepoznati i društveno tihi dobrovoljci na neki način i osvanuli u Ukrajini, potpuno je nezamislivo da bi ih više od 70 ondje poginulo, a da se to baš nigdje nije čulo u njihovim rodnim mjestima - ističe Tabak.

Kaže da posljednjih mjeseci nije zabilježen ikakav masovniji prijevoz poginulih, dok se za jednog ranjenog i jednog zarobljenog Hrvata itekako čulo. 

- Sve to ukazuje da je ta tabela ruska ratna varka, prevara kojoj je cilj uprljati obraz kako ukrajinskim vlastima u Kijevu, tako i državama koje ih pomažu - među kojima u prvih 15 prema omjeru doprinosa i nacionalnog BDP-a stoji i Republika Hrvatska - zaključuje analitičar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.