ZDRAVLJE

Prepoznajte kad imate manjak vitamina

Ako odlučite uzimati dodatke ishrani, vodite računa da ne prekoračujete preporučenu dnevnu dozu vitamina

Vodite računa da ne prekoračujete preporučenu dnevnu dozu vitamina. Ilustracija

Avaz.ba

28.12.2018

Postoji niz različitih simptoma koji upućuju na to da nam nedostaju određeni vitamini ili minerali u organizmu. Najčešće je rješenje jesti namirnice koje sadrže ono što nam nedostaje ili popiti multivitaminske koktele kako bismo riješili taj problem i spriječili ozbiljnije posljedice za zdravlje. 

A ako odlučite uzimati dodatke ishrani, vodite računa da ne prekoračujete preporučenu dnevnu dozu vitamina.

Borba s virusima

Sklonost infekcijama, izražene vene, modrice, sklonost krvarenju znakovi su nedostatka vitamina C u organizmu. Manjak se može javiti pri povećanim fizičkim i psihičkim naporima, za vrijeme trudnoće i dojenja i kod infekcija. Ovaj vitamin je važan, jer podstiče rad imunološkog sistema u borbi s virusnim infekcijama i bakterijama. Voće i povrće bogati su prirodni izvori vitamina C.

Gruba, suha i nadražena koža, gubitak apetita, čest umor, slaba kosa bez sjaja, lomljivi nokti, nastanak peruti, koža sklona aknama - sve su to upozoravajući znakovi nedostatka vitamina A. Stručnjaci kažu kako se njegov deficit najčešće ogleda u promjenama na očima.

Deficit vitamina E u organizmu ne pokazuje se toliko vidljivim vanjskim znakovima nego su simptomi uočljivi u krvnoj slici pa je tako pokazatelj nedostatka vitamina E manja količina crvenih krvnih zrnaca.

Kod nedostatka vitamina B1, simptomi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, gubitak pamćenja, nastanak edema. Simptomi mogu da uključuju i gubitak apetita, razdražljivost i poremećaje u sistemu za varenje. Kod potpunog nedostatka dolazi do bolesti beri-beri.

 Gubitak apetita

Nedostatak vitamina B3 ogleda se u znakovima kao što su mišićna slabost, opći umor, gubitak apetita, problemi sa probavom i različiti problemi s kožom.

Da bi naše tijelo moglo neometano funkcionirati, potrebno mu je svih 13 vrsta vitamina, od kojih svaki ima svoju ulogu. Zbog toga je veoma važno da ih unosimo redovno.

Za zdrave kosti – vitamin D

Kod manjka vitamina D najprije ćete primijetiti promjenu na koštanom tkivu. Kod djece se uočava rahitis, a kod odraslih dovodi do osteoporoze. Preventivno se daje bebama u prvoj godini života, a kod osteoporoze, vitamin D se daje u kombinaciji s kalcijem. Zato se i smatra da zdravlje kostiju zavisi od ovog vitamina, jer kosti bez njega postaju slabe, savijaju se i lome. Malaksalost, slabost i pojačano znojenje mogu, također, da budu simptomi manjka ovog vitamina.

Ispucali uglovi usana  

Deficit vitamina B2 vidljiv je u uglovima usana, oko kojih se učestalo javljaju rane i oštećenja kože. Kad ga nema dovoljno u organizmu, dolazi do iritacije očiju, koje se naročito ispoljavaju smetnjama na svjetlo. Oči su umorne i osjetljive na svjetlost. Rane teže zarastaju, a tu su i alergijske reakcije i upalne promjene na koži.

Promjene raspoloženja

Nedostatak vitamina B6 javlja se kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja. Manjak B6 vitamina povezan je s oboljenjima bubrega, grčevima u rukama i nogama, javljaju se upala kože, razdražljivost, nesanica i anemija. To je vitamin koji regulira promjene raspoloženja, PMS i brojne mentalne poremećaje.

 Opadanje kose, slab apetit...

Za zdravu kožu, kosu i nokte zaslužan je vitamin B7, a njegov nedostatak izaziva promjene - ljuštenje kože, osip, opadanje kose, gubitak apetita, umor... Folna kiselina ili vitamin B9 važna je za sintezu DNK pa se koristi u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi.

Pojavljuju se modrice

Smanjenje gustoće kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i zubnog mesa, potkožna krvarenja, pojava krvi u probavnom traktu i urinu, lako nastajanje modrica - to su znakovi da vam nedostaje vitamina K. Manjak se može pojaviti zbog slabe apsorpcije masti u organizmu, zbog uzimanja antibiotika... 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.