SAOPĆENJE

Sindikat policije BPK zatražiće zaštitu od strane domaćih i međunarodnih institucija

Ministra i Vladu BPK pozivaju da rješavaju suštinske probleme policijskih službenika i poboljšaju radno – pravni status uposlenih u MUP BPK

Sa sjednice Upravnog odbora Sindikata policije. Avaz

Piše: A. Bajramović

16.12.2021

Sindikat policije BPK Goražde obratiće se svim relevantnim domaćim institucijama i međunarodnim organizacijama i tražiti zaštitu zakonitosti u radu MUP-a BPK Goražde, saopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora sindikata. U saopćenju podsjećaju da unutar Uprave policije u ovom kantonu trenutno djeluju dva sindikata, te ministra i Vladu BPK pozivaju da rješavaju suštinske probleme policijskih službenika i poboljšaju radno – pravni status uposlenih u MUP BPK koji su, kako tvrde, najlošiji na području cijele BiH. Oni navode da su u više navrata pokušali inicirati dijalog sa ministrom i Kantonalnom vladom, ali da nisu naišli na razumijevanje.

Ponižavajući odnos

- Nakon očiglednog političkog nametanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, koji je Vlada predložila a Skupština BPK usvojila, nisu uzeti u obzir stavovi Sindikata policije, a čija se prava i obaveze utvrđuju ovim Zakonom i zbog kojih ovaj zakon i postoji. Krajnje ponižavajući odnos vlasti prema policijskim službenicima je samostalno donošenje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima bez učešća Sindikata policije BPK Goražde – navode u saopćenju.

Ovakve postupke aktuelnih vlasti ne mogu spriječiti, ali iz Sindikata poručuju da neće dozvoliti da prođu bez reakcije.


Pozivi Vladi

- Sindikat policije je u proteklom periodu u više navrata tražio od Vlade i resornog ministra organizovanje radnih sastanaka u svrhu poboljšanja radno-pravnog statusa policijskih službenika i potpisivanje kolektivnog ugovora koji je istekao 30. avgusta. Do danas, Sindikat policije BPK je sa Vladom održao samo jedan sastanak i sve do danas Vlada BPK se nije odazvala pozivima Sindikata – saopćeno je iz UO Sindikata policije BPK.

Iz Sindikata protestiraju što ni prilikom donošenja izmjena pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nisu konsultirani, a stav Sindikata nije tražen ni prilikom raspisivanja dva konkursa za prijem namještenika i državnih službenika, što je ministar, po Zakonu o namještenicima i državnim službenicima, morao učiniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.