BLEDSKI FORUM

Komšić i Džaferović se sreli s Mišelom: Osigurati funkcioniranje EU u svim područjima

EU je uvijek bila obogaćena svima onima koji su nam se htjeli pridružiti, rekao je Mišel

Anadolija

1.9.2021

S foruma u Sloveniji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Evropska unija je projekt vrijednosti, prosperiteta i mira, rekao je Šarl Mišel (Charles Michel), predsjednik Evropskog parlamenta u uvodnom obraćanju na Bledskom strateškom forumu koji se danas održava u Sloveniji, javlja Anadolija.

- Počeli smo sa šest zemalja, danas nas ima 27. EU je uvijek bila obogaćena svima onima koji su nam se htjeli pridružiti. Proširenje je unaprijedilo sindikat i dovelo ga ovdje gdje smo danas - rekao je Mišel.


"Strateška autonomija"

Istakao je "da treba veća strateška autonomija jer se žele ojačati naši savezi".

- Svijet je postao sve više međusobno povezan, ali ne smijemo postati ovisni o nekome. Moramo ojačati naše zajedničko tržište i osigurati funkcioniranje Evropske unije u svim područjima - rekao je Mišel.

Istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas na Bledu, na Bledskom strateškom forumu, koji je ključni događaj za evropsku raspravu o budućnosti.

- Biti dio Europske unije za nas nikada nije bila samo gospodarska prilika. Bio je to povratak obitelji ujedinjenoj vrijednostima poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda i demokracije. Sve što su nam oduzeli ili prekršili u komunističkoj Jugoslaviji - rekao je u uvodnom obraćanju na Bledskom strateškom forumu Janez Janša, premijer Slovenije.

Bledski strateški forum tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija.

Pahor, Vučić, Rama...

Osim zvaničnika Slovenije predvođenih predsjednikom te države Borutom Pahorom, forumu prisustvuje i predsjednik Evropskog parlamenta Šarl Mišel (Charles Michel), kao i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz regiona na Bledskom strateškom forumu učestvuju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.