SJEDNICA

Usvojen budžet Općine Novo Sarajevo: Prihvaćeno sedam amandmana SBB-a

Prihvaćen i Izvještaj o stanju klizišta, s posebnim osvrtom na realizaciju plana u 2019.

Sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Općina Novo Sarajevo

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

31.12.2019

Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je budžet ove općine za 2020. godinu u iznosu od 33.100.000 KM, kao i Odluku o izvršenju  budžeta.

Kapitalni dio budžeta koji je planiran u iznosu od 15.180.00 KM bit će usmjeren na poboljšanje, prije svega, stanja u oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture i zaštite okoliša. Za programe socijalne zaštite je planirano oko 1.550.000 KM, za obrazovanje oko 964.000 KM, dok je za zaštitu životne sredine predviđeno oko 1.470.00 KM, a za rekreaciju, kulturu i religiju oko 2.600.000 KM.

Općinsko vijeće donijelo je Zaključak o davanju saglasnosti na predloženi Sporazum o poslovnoj saradnji Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo – Ministarstva saobraćaja, na realizaciji Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Grbavička kao zamjenske lokacije, radi izgradnje saobraćajnice – Južna longitudinala. 

U budžet je ugrađeno sedam amandmana SBB-a, među kojima su rekonstrukcija ceste, kanalizacione mreže, kao i stepeništa, te rekonstrukcija izletišta na Humu. 

- Pored toga, vijećnici SBB-a tražili su i povećanje sredstava za školu plivanja sa 40 na 50 hiljada maraka kako bi naša djeca imala bolje uvjete i da bi veći broj djece mogao pohađati ovu školu - rekao je Edin Rovčanin, dopredsjedsavajaući Općinskog vijeća za "Avaz". 



Sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Općina Novo Sarajevo

Prihvaćen je i Izvještaj o stanju klizišta na području Općine Novo Sarajevo, sa posebnim osvrtom na realizaciju plana klizišta u 2019. godini sa prijedlogom mjera za sanaciju istih.

- Plan sanacije klizišta je nešto na čemu je SBB insistirao u ovom mandatu, usvojen je početkom ove godine, gdje je izvrojeno oko 10 miliona za slijedećih deset godina. To je prvi put da jedno Općinsko vijeće u državi usvoji usvoji ovakav plan. Mi smo ove godine odvojili 250.000 KM za klizište u Velešićima. Međutim, realizacija je bila oko sedam hiljada, pošto se morao raditi projekt same sanacije kao i sam rizik prema stanarima koji žive ispod klizišta. Vijeće je, na moj prijedlog donijelo i zaključak da se revidira postojeći plan kako bi se što lakše i brže reagiralo. Problem nastupa u samom Vodovodu, jer su jako duge procedure nabavki kako bi se ta priča mogla finalizirati, a ljudi su ugroženi, neki su čak i iselili - rekao je Rovčanin. 

Vijeće je jednoglasno podržalo Izvještaj, a jedina kritika upućena službi općine je što ranije nije raspisana javna nabavka za projektnu dokumentaciju. 

Na sjednici je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijima, uvjetima i načinu utvrđivanja boračkih udruženja sa statusom od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.