OPĆINA CENTAR

Građani virtualno prošetali budućom ulicom Musala

Organizator prisutnima prezentovao četiri predložena idejna rješenja

S prezentacije. Avaz

Piše: A. Na.

25.12.2021

U prostorijama Gimnazije Obala održana interaktivna radionica virtualne realnosti urbane transformacije prostora ulice Musala u centru grada. Ovom prilikom je organizator prisutnima prezentovao četiri predložena idejna rješenja budućeg izgleda ulice Musala, koji su nastali na osnovu ideja i prijedloga građana i struke nakon održane interaktivne radionice u ovoj ulici u oktobru ove godine. 

Prezentaciji je također prisustvovao i načelnik Općine Centar Srđan Mandić. 

– Naš pilot projekat će pokazati koliko je dobra praksa kada držite do mišljenja sugrađana. Općina Centar će u ovom slučaju biti koordinator i realizator projekta uređenja Ulice Musala, a vaša obaveza je da predložite najbolje rješenje. Sve dobre ideje ćemo uvrstiti u ovaj projekat, koji će nam dobro doći kao primjer kada budemo radili projekte za Radićevu ulicu i Hastahana park - objasnio je načelnik Mandić.

Obustava saobraćaja

Sva četiri predložena idejna rješenja su predvidjela smanjenje ili potpunu obustavu saobraćaja motornih vozila. Također su predložene zelene fasade na stambenim objektima kao i prateći sadržaji kod kultnog FIS-a. Ulica bi prema prijedlozima trebala biti popločana kamenim kockama, dok bi jedna strana trotoara bila zauzeta sadržajima namijenjenim za igru i učenje najmlađih te za opuštanje sugrađana. Za najbolje rješenje moguće je glasati do 6. januara putem platforme www.otvoreneinovacije.ba.

– Zahvalni smo Općini Centar na realizaciji ovog projekta kojim naši učenici i uposlenici dobijaju kvalitetniji pristup školi. Danas imamo jako puno problema zbog ilegalno parkiranih auta i blokiranih trotoara i ulice, tako da naši učenici se svakodnevno izlažu riziku kada dolaze u školu. Realizacijom ovog projekta škola bi zaista profitirala - izjavio je Benjamin Hedžić, direktor Gimnazije Obala.


Kulturna baština

Za virtualnu šetnju budućom Musalom su se pobrinuli predstavnici Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine „DIGI.BA“ koji su obezbijedili VR setove.

Navedena radionica je održana u okviru inicijative „Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta“, koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu,

Prezentaciji su osim zainteresovanih građana, učenika ove škole, predstavnika privrednih subjekata, UNDP te Arhitektonskog fakulteta također prisustvovali Belma Kapo, vijećnica Općinskog vijeća Centar, Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo te savjetnici općinskog načelnika Dina Šamić-Musemić i Draško Luković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.