SAMO NEKOLICINA DOŠLA

Propali protesti studenata u Sarajevu

Oni su željeli iskazati nezadovoljstvo zbog usvojenog Prijedloga zakona o visokom obrazovanju koji je usvojen na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u utorak

Piše: N. Ć.

1.9.2022

Protesti bili zakazani za 12 sati - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Samo nekolicina studenata okupila se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo na protestima koji su bili zakazani za 12 sati.

Oni su željeli iskazati nezadovoljstvo zbog usvojenog Prijedloga zakona o visokom obrazovanju koji je usvojen na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u utorak.

Kako je tada najavljeno, protesti nisu imali zvaničnog organizatora.

Podsjećamo, protesti studenata održani su i kada je usvojen Nacrt pomenutog zakona, 25. maja ove godine, no današnji pokušaj masovnijeg okupljanja nije uspio.

Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, ispred zgrade Vlade KS bilo je više novinarskih ekipa nego studenata.

- Malo nas je, ali to je broj onih ljudi koji uistinu znaju što žele. Nezadovoljni smo ovim zakonom, a pitanja je mnogo. Samo 10 posto studenata koji su na budžetu imaju priliku da se stipendiraju. Zašto se vrši centralizacija i privatizacija Univerziteta? Centralizacija se vrši u smislu da rektor vodi glavnu riječ, što mu daje dodatnu političku moć, a privatizacija je samo uskraćivanje studenata koji su na budžetu - kazao je Rijad Ahmetović, predstavnik studenata za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.