GODIŠNJA KONFERENCIJA

Zemaljski muzej BiH u 2022. ostvario prihod od 374.000 KM

Sa svojih pet odjeljenja i dalje uspješno radimo, uz pomoć vanjskih partnera kakvi su Ambasada SAD, Ambasada Češke, a trenutno pregovaramo sa Vladama Japana i Kanade

Piše: N. Ćorović

21.12.2022

U Zemaljskom muzeju održana godišnja konferencija za medije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Zemaljskom muzeju BiHdanas je održana godišnja konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove kulturne ustanove u periodu od 2020. do 2022. godine.

Direktor Mirsad Sijarić kazao je da je Zemaljski muzej u finansijskim problemima, te da ne dobiva dovoljno podrške od različitih nivoa vlasti. Kako je istakao, bez obzira na sve ove godine ostvaren je profit od 374.000 KM, zahvaljujući trudu uposlenika.

- Ovo je prvi put od rata da mi imamo osigurano 60 posto plaće za svaki mjesec, i svi smo šokirani tom činjenicom. U isto vrijeme, do kraja novembra ove godine imali smo vlastitih prihoda 380.000 KM, a time smo se vratili na 2019. godinu koja je nama bila najbolja. Realan budžet za hladni pogon ove institucije bi trebao biti između tri i tri po miliona maraka. Što se tiče projekata, imali smo veoma skromna investiranja od domaćih vlasti, jer ovo je nacionalni spomenik BiH. Pored toga, Zemaljski muzej sa svojih pet odjeljenja i dalje uspješno radi, uz pomoć vanjskih partnera kakvi su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Češke, a trenutno pregovaramo sa Vladama Japana i Kanade – naveo je Sijarić.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić kazala je da će Vlada KS nastaviti saradnju sa ovom kulturnom institucijom.

- Vlada KS je pokrenula rad na novom modernom eko sistemu nauke, inovacija i visokog obrazovanja. Taj eko sistem nepostoji bez Zemaljskog muzeja, ona jednim dijelom svojih aktivnosti pripada tom sistemu, a mi moramo da je vratimo na mjesto koje pripada. Ove godine smo stabilizirali situaciju u muzeju, i krenuli smo bržim ritmom, što će ovisiti i od drugih nivoa vlasti i odluka drugih nadležnih ministarstava – rekla je Nikolić.

Sijarić i Nikolić naglasili su i važnost konzervacije ogromnog broja muzejskih primjeraka, što bi se postiglo digitalizacijom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.