PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić sa Erdoanom o BiH: Očuvanje mira od presudnog je značaja i za Srbiju i za Tursku

Ono što je važno jeste da sa Republikom Turskom imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose i da je za nas očuvanje mira i stabilnosti od presudnog značaja, poručio je Vučić

E. Ć.

Vučić i Erdoan

Foto: Instagram


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u službenoj posjeti u Turskoj. Vučića je uz najviše državničke počasti u Ankari dočekao turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

- Razgovarali smo i o Priboju, i o kompletnoj situaciji u regionu, kakvi su stavovi Srbije, a kakvi Turske. Šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, integriteta Bosne i Hercegovine, ali i poštovanja integriteta RS u okviru BiH - kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je poručio da je govorio o infrastrukturnim projektima, te precizirao koliko je tačno puta i mosta izgrađeno od Kuzmina Sremske Rače.

- Ja sam govorio o tome da je za nas važno da se povezujemo, gradimo puteve. Očekujemo da u oktobru završimo taj autoput od Kuzmina do Sremske Rače. Već je 77,86%, skoro 80%. Imamo završen predivan, završen most, da ne idemo na onu ćupriju koju smo koristili do skora i nazivali mostom - rekao je Vučić, te pojasnio da ostaje put koji vodi od Požege do Kotromana, odnosno do Višegrada, ali da je njega besmisleno graditi ukoliko neko neće graditi put Višegrad-Sarajevo.

Turska nam je sve važniji vanjskotrgovinski partner i sada je na 10. mjestu. Razgovarali smo o turskim investitorima u Srbiji. Za nas su oni bitni, jer pokrivaju manja mjesta od Lebana do Krupnja, gdje drugi ne žele da dođu, ali i velika mjesta, poput Niša i Leskovca. 

Razgovarali smo i o svim ključnim regionalnim pitanjima. Tome smo posvetili najviše pažnje - saopćio je Vučić putem svog Instagram naloga, te dodao:

- Ono što je važno jeste da sa Republikom Turskom imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose i da je za nas očuvanje mira i stabilnosti od presudnog značaja.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je trećoj sednici Visokog savjeta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske. Tom prilikom potpisano je više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje dvije zemlje.

Više o temi Aleksandar Vučić

NA VRH

Podijeli članak na