UPOZORENJA

Džek Ma: Idemo u treći svjetski rat

Tehnološke revolucije dovele su već do dva velika sukoba u svijetu

S. N.

24.1.2019

Uzmah tehnoloških dostignuća u svijetu mogao bi dovesti do trećeg svjetskog rata, upozorio je osnivač portala "Alibaba" Džek Ma (Jack).

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, on je naglasio da bi svjetske velesile mogle pokrenuti borbu za tehnološku dominaciju.

- Prvi svjetski rat izbio je zbog prve tehnološke revolucije. Drugi svjetski rat izazvala je druga tehnološka revolucija. Sada smo u trećoj tehnološkoj revoluciji... - izjavio je Ma.

Elaborirajući dalje, on je rekao da su svjetski trendovi već doveli do početka redistribucije moći. Istakao je rast Kine, te Indije i najavio da bi Afrika mogla početi profitirati od treće tehnološke revolucije.

- Kako će to doživjeti u razvijenom svijetu, koji ostaje bez svog dijela kolača, u kojem će plaće padati i kasniti... Kako će lideri tih zemalja reagirati kada vide da više nisu tako glavni, kao nekada - upitao je tokom istupa u Davosu.

Ma je već ranije upozoravao da bi se tehniloški razvoj ipak trebao kontrolirati.

Jedini način za to je, prema njemu, poboljšanje kvaliteta obrazovanja kako bi nove generacije bile spremnije suočiti se s izazovima nove tehnološke revolucije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.