PANIKA

Novi soj virusa izazvao strah

Neke evropske države uvele zabranu letova s Velikom Britanijom

I Nizozemska i Belgija su obustavile letove s Velikom Britanijom. Agencije

A. Č.

21.12.2020

Brojne evropske zemlje su uvele ili razmišljaju o zabrani putovanja iz Velike Britanije kako bi spriječile širenje novog soja korona virusa koji se još brže širi, javlja BBC. 

I Nizozemska i Belgija su obustavile letove s Velikom Britanijom. 

Vozovi za Belgiju također su zabranjeni. Belgijski premijer Aleksander De Kro (Alexander De Croo) rekao je da je "iz predostrožnosti" izdao takvu naredbu za period od 24 sata koji počinje u ponoć. 


Oštrije mjere

Ima mnogo pitanja o ovoj novoj mutaciji i je li možda već na (evropskom) kopnu, kazao je De Kro.

Dodao je da se nada da će situacija biti jasnija do utorka, 22. decembra. Evropske zemlje su reagirale nakon što je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) 19. decembra uveo oštrije mjere u Londonu i dijelovima jugoistočne Engleske. 

Džonson je rekao da nova varijanta koronavirusa, koja se prenosi 70 posto brže od dosadašnjih, utječe na brzo širenje novih infekcija u Londonu i na jugu Engleske.

Velika Britanija obavijestila WHO. Agencije

On je dodao da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da izaziva teže simptome, kao i da nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv njega. 

Nizozemska je letove s Velikom Britanijom zabranila najmanje do kraja godine. Italijanski ministar vanjskih poslova Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) nagovijestio je da njegova vlada planira zabraniti letove.

On je na svojoj Facebook stranici naveo da će vlada uskoro potpisati mjeru za obustavu letova iz Velike Britanije. Francuska i Njemačka navodno planiraju slične akcije.

WHO u kontaktu s Britancima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.

- Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo, kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama, ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost - naveli su iz WHO-a.

Novi soj koronavirusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita, rekli su britanski premijer Boris Džonson i naučnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.