NOVI PREMIJER IZRAELA

Benet: Učinit ćemo sve da niko ne osjeća strah

Dosadašnji premjer Benjamin Netanjahu, koji odlazi sa funkcije nakon 12 godina, rekao je da će se vratiti ranije nego što se to očekuje

Naftali Benet. AFP

Srna

14.6.2021

Novi izraelski premijer Naftali Benet obećao je da će ujediniti zemlju opterećenu sa četiri izborna ciklusa u posljednje dvije godine i političkim zastojem. Poručio je da će učiniti sve sve što je potrebno da niko ne bi osjećao strah.

On je rekao da će njegova vlada "raditi za dobrobit čitavog naroda" i da će prioriteti biti reforme sistema obrazovanja i zdravstva, kao i smanjenje birokratije.

Benet, desno orijentisani nacionalista, je uz pomoć koalicionih saveznika postao premijer pošto je u parlametnu dobio podršku 60 zastupnika, dok je 59 bilo protiv njegovog imenovanja.

U Tel Avivu su hiljade ljudi izašle na ulice da pozdrave ovakav ishod glasanja, nakon četiri uzastopna izborna ciklusa koja nisu donijela ubjedljivog pobjednika u parlamentu.

Dosadašnji premjer Benjamin Netanjahu, koji odlazi sa funkcije nakon 12 godina, rekao je da će se vratiti ranije nego što se to očekuje i da će se kao opozicija njegova stranka boriti za obaranje nove vlade.

Predstavnici Palestinaca saopćili su da je izbor novog premijera unutrašnja stvar Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.