VATRA SE ŠIRI

Kalifornija u plamenu: Naređene evakuacije

Regija se suočava s upozorenjem Nacionalne meteorološke službe na kritične požare

Naređene evakuacije širom savezne države. Agencije

Fena

30.8.2021

Ljudima je poručeno da bježe od dugačke sekcije obale jezera Tahoe u ponedjeljak dok golemi šumski požar prijeti da prodre dublje u regiju koja se proteže Kalifornijom i Nevadom.

Nova naređenja ljudima da se odmah evakuiraju uključuju dio turističkog mjesta Solt Lejk Tahoe i oko 24 kilometra zapadne obale jezera. Ona su uslijedila dan nakon što je zajednicama nekoliko kilometara udaljenosti od jezera hitno naređena evakuacija dok je požar Caldor divljao u blizini.

Vatra guta sve pred sobom. Agencije

Najveća medicinska ustanova Solt Lejk Tahoe, Menorijalna bolnica Barton, proaktivno je evakuirala 36 pacijenata kojima je potrebna stručna medicinska pomoć 16 iz jedinica za akutnu njegu u nedjelju, šaljući ih u regionalne zdravstvene ustanove daleko od požara, saopćila je čelnica odjela za informiranje Mindi Befu. Ostatak bolnice je evakuiran nakon današnjeg naređenja.

Gradonačelnica, Tamara Valans (Wallace), bila je među onima koji su otišli prije naređenja o evakuaciji. Ona i njen suprug poveli su svoje pse i predmete koje su im poklonili pokojni roditelji – koji ne mogu biti zamijenjeni.

Ugroženo stanovništvo. Agencije

Valans nije vjerovala da će se Caldor požar toliko primaći. Požari se u prošlosti nisu tako brzo širili u blizini turističkog grada od 22.000 ljudi.

- To je samo još jedan primjer kako se šumski požari mijenjaju kroz godine. Ovo je samo kulminacija još 14 do 18 godina uginulih stabala, suše koje nas pogađaju otada, takvih dešavanja - kazala je.

Regija se suočava s upozorenjem Nacionalne meteorološke službe na kritične požare od ponedjeljka do utorka, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.