REAKCIJA NA INVAZIJU

Danas hitan sastanak šefova diplomatija zemalja NATO-a

NATO je prošle nedjelje aktivirao svoje snage za brzo reagovanje, čiji će se pripadnici pridružiti hiljadama vojnika Alijanse raspoređeenih u zemljama istočne Evrope

Jens Stoltenberg. Agencije

M. Aš.

4.3.2022

Vanredni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a sa fizičkim prisustvom u sjedištu Alijanse u Briselu bit će održan danas u Briselu. Već su u sjedište počeli pristizati prvi ministri i predstavnici država NATO saveza.

Sastanak bi trebalo da omogući ministrima da razgovaraju o situaciji u Ukrajini poslije ruske invazije započete 24. februara.

NATO je prošle nedjelje aktivirao svoje snage za brzo reagovanje, čiji će se pripadnici pridružiti hiljadama vojnika Alijanse raspoređeenih u zemljama istočne Evrope.


Brisel: Počeli stizati predstavnici država. Agencije

NATO je u četvrtak donio plan obrane i prvi put aktivirao svoje snage za brzo djelovanje čije će se sastavnice pridružiti tisućama vojnika Saveza raspoređenih u istočnim zemljama.

NATO-u su upućeni pozivi za uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine nakon zračnih udara ruske vojske na civilne ciljeve, ali je Savez odbio tu zamisao zbog opasnosti od uvlačenja u sukob s Moskvom koji bi mogao prerasti u nuklearni

.„NATO je odbrambeni savez. Mi ne tražimo sukob sa Rusijom“, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.