SAZNAJEMO Naredne sedmice analiza rada direktora

Slijede smjene

Na narednoj sjednici Skupštine može se očekivati smjena članova skupština pojedinih preduzeća, rekao Konaković

A. T.
02.02.2019 10:49

U NiP-u traže zamjenu za Muzur/ Konaković: Izmjene direktora /Brčić: Članovima Skupštine TVSA istekao mandat

U narednih 30 dana trebale bi biti smijenjene uprave preduzeća i javnih ustanova kojima su oboreni izvještaji o radu na posljednjoj sjednici Skupštine KS. Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković kazao je za „Avaz“ da se radi o sistemu koji je pogrešno napravljen i koji treba potpuno zamijeniti. Ističe da je bilo i direktora koji su korektno radili poslove, ali da u tim upravljačkim strukturama ima puno ljudi koji su nekompetentni.

Naredna sjednica

- Na prvoj narednoj sjednici Skupštine može se očekivati smjena članova skupština pojedinih preduzeća kojima nije prihvaćen izvještaj. Tek tada možemo govoriti o konkretnom nadzoru njihovog rada i izmjenama nadzornih odbora, a u nekim slučajevima i izmjeni direktora – rekao je Konaković.

Naredne sedmice, prema njegovim riječima, počet će analize koja su to preduzeća u kojima će odmah biti napravljene izmjene te da će se to vjerovatno desiti redoslijedom po kojem su i raspravljali.

Konaković je istakao da stranke ne dijele nikakav plijen, kako se u medijima predstavlja, te da će stranke imati odgovornost za pojedina preduzeća.

- Sada već znamo da će Narod i pravda (NiP) biti odgovorna za funkcioniranje preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. ViK će biti preduzeće u koje ćemo mi postaviti menadžment, a ko će tamo sjediti, nismo još odlučili. Tek ćemo krenuti u potragu za najboljima – rekao je Konaković.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da će se poštivati sve zakonske procedure te da tamo gdje bude ocijenjena ispunjenost zakonskih uvjeta vjerovatno će se pristupiti razrješenju.

Različiti propisi

- Različiti su propisi od resora do resora. Tamo gdje bude na osnovu prijedloga resornih ministarstava, gdje Vlada ocijeni da postoje ispunjeni zakonski uvjeti pretpostavljam da će se ući u proceduru razrješenja. To je i zakonska obaveza. Tamo gdje nisu ispunjeni formalnopravni uvjeti za jednu takvu proceduru neće se pokretati niti ćemo izlagati Kanton opasnosti od nekih sudskih postupaka – rekla je Brčić.

Istakla je da je članovima Skupštine Televizije Sarajevo istekao mandat te da je po tom osnovu došlo do formalnog donošenja odluke o razrješenju menadžmenta.

Dogovor između stranaka

Konaković je naglasio da je trenutno u fazi završni dogovor o podjeli odgovornosti između stranka u preduzećima. Naveo je da će naredne sedmice biti sve precizirano.

NA VRH