SKUPŠTINA KS

Selmir Kovač za "Avaz": Zakon o cestama olakšat će rad Direkciji za puteve KS

Sada su jasno definirane nadležnosti upravitelja cesta, ističe Kovač

Kovač: Precizirane nadležnosti. Avaz

Piše: A. Nalo

28.12.2021

Jednoglasno usvajanje Zakona o cestama u KS ponajviše je obradovalo Selmira Kovača, direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Za “Avaz” kaže da će im ovaj zakon umnogome olakšati rad jer su sada jasno definirane nadležnosti upravitelja cesta.

Pribavljanje odobrenja

- Prije svega, zahvaljujem resornom ministru Adnanu Šteti, zatim cijeloj Vladi KS i svim zastupnicima u Skupštini KS jer su Zakon o cestama KS podržali jednoglasno. Ovaj zakon daje Vladi KS mogućnost da, kao i Federalna vlada, može uvoditi u posjed po ispunjenosti kriterija, olakšat će gradnju novih cesta, gdje su tačno definirani svi koraci za pribavljanje odobrenja o građenju, jasno je definirano održavanje… - pojasnio je Kovač. 

Naglašava da će biti uveden jači inspekcijski nadzor, posebno za prokope, nelegalne priključke. Također, bit će uvedena kontrola rješenja o izmjeni režima saobraćaja i da li se ona provode u praksi.

Usaglašavanje zakona

- Bitno je i to što će biti definirana i zaštita cesta, a bit će urađen, na osnovu ovog zakona, novi elaborat o reklamnim panoima. Također, ono što je trenutno najbitnije, KS može donijeti svoju kategorizaciju cesta, jer federalna ne postoji od 2018. godine, kada je Vlada povukla odluku o kategorizaciji. Naravno, kada se usvoji federalna, kantonalna će biti usaglašena s njom – pojasnio je Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.