BIOKOVO

Mlada Holanđanka htjela pomaziti poskoka, on je ugrizao

Suprug ili dečko ove djevojke bio priseban

Ilustracija

Slobodna Dalmacija

24.10.2018

Sljedeća priča zasigurno spada u one s predznakom "vjerovali ili ne". Bizarna je da bizarnija ne može biti, dogodila se na Biokovu, a glavnu ulogu u njoj podijelili su Holanđanka i poskok.  

Dakle, nedavno su se Holanđanka, u dobi između 25 i 30 godina, i njen muž ili dečko, koji su došli u Hrvatsku na "bablje ljetovanje", šetali Biokovom kako bi se upoznali s florom i faunom te dalmatinske planine. I šetali su oni tako bezbrižno dok nisu došli do jedne stijene ispod koje je bio "poskokić". Vidjevši "slatku zmijicu", ona se željela s njom bolje upoznati te ju je odlučila pogladiti, onako majčinski, kako bi se njih dvije još više zbližile.  

No, poskok nije imao razumijevanja za tu njenu nježnost i ugrizao ju je za srednji prst desne ruke. Uvidjevši da nešto nije kako treba, odmah su pozvali vozilo Hitne pomoći iz Makarske, koje se hitno zaputilo prema mjestu događaja. 

– Suprug ili dečko te mlade žene bio je priseban i njihovim je automobilom krenuo prema podnožju Biokova. Naši su ih uposlenici zatekli negdje na pola puta i naš je ljekar odmah detektirao o kakvom se ugrizu radi. Pri tome je mjesto ugriza odmah označio penkalom, kako bi što lakše mogao pratiti daljnje širenje otrova. Odmah su se naši uposlenici s pacijenticom zaputili prema Splitu, odnosno prema Klinici za infektologiju KBC-a Split.  

Tokom vožnje do Splita stupili su u kontakt s dežurnim ljekarom, koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju. Tokom vožnje do Splita ta ruka, odnosno podlaktica, već je bila podosta otekla i dolaskom u KBC Split Holanđanka je odmah dobila antivepirin serum, koji se obvezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka – kazuje dr. Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.