TEHNOLOGIJA

Postoji alat koji može prepoznati i identificirati način hoda

Svaka osoba ima otprilike 24 različita faktora i kretnje u hodu, zbog čega svi imamo jedinstvene obrasce hodanja

Prikupljeni podaci o načinu hodanja. Arhiv

Avaz.ba

24.12.2018

Osim prepoznavanja lica, umjetna inteligencija sada može prepoznati ljude i po načinu njihova hoda, te bi ovakav način prepoznavanja u nekim slučajevima mogao zamijeniti skenere otisaka prstiju i očiju na mjestima poput aerodroma.

 U odnosu na takve metode, prepoznavanje na temelju hoda je jednostavnije jer ne zahtjeva od korisnika skeniranje zjenica očiju ili postavljanje prsta na poseban skener. 

Jedinstven način kretanja osoba 

Prema objavljenom istraživanju, AI može prepoznati jedinstveni način na koji se osobe kreću – na temelju tih spoznaja naučnici su razvili snažan novi alat prepoznavanja kretanja i načina hodanja. 

- Svaka osoba ima otprilike 24 različita faktora i kretnje u hodu, zbog čega svi imamo jedinstvene obrasce hodanja - objasnio je Omar Kostilja Rejes (Costilla Reyes) sa Univerziteta u Mančesteru koji je predvodio ovaj projekat. 

Tokom projekta napravljena je baza podataka od oko 20 hiljada signala iz koraka više od 120 ljudi te je svaki korak mjeren posebnom podlogom smještenom na podu koja bilježi pritisak na podlogu te kamerama visoke rezolucije. 

Nakon što su prikupljeni podaci o načinu hodanja, umjetna inteligencija je analizirala faktore poput distribucije težine na podlogu, brzine koraka i trodimenzionalne mjere načina hoda te se pokazalo da svaka osoba ima neki svoj način i obrazac kretanja koji se može prepoznati.

Ovaj alat nazvan "SfootBD" može prepoznati i identificirati korisnike gotovo sa savršenom preciznošću (faktor pogreške iznosi samo 0,7 posto) te je čak 380 puta tačniji u odnosu na slične ranije korištene metode. 

Postoji ideja da se u budućnosti ova tehnologija vrlo učinkovito iskoristiti – npr. za zaštitu kompanija i kuća, jer će po načinu hoda moći prepoznati kada se nepoznata osoba približava kući ili prostorijama kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.