KORISNO

Načini kako očistiti žutu mrlju s dušeka

Neke su bezopasne, a druge su opasne za vaše zdravlje

Na vrijeme očistite dušek. Printscreen

Z. K.

28.1.2023

Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati žute mrlje na vašem dušeku. Neke su bezopasne, a druge su opasne za vaše zdravlje. Budući da prosječna osoba ne može razlikovati te dvije vrste, žute mrlje uvijek trebate očistiti čim ih primjetite.

Neugodan trag

Naša tijela luče mnogo različitih tečnosti. Jedna od njih je sebum, ulje koje naše tijelo proizvodi kako bi zaštitilo i hidratiziralo našu kožu. Sebum se također nalazi u kosi.

Žute mrlje na dušeku mogu biti i posljedica jedenja u krevetu, inkontinencije, a mogu se pojaviti i zbog nezgoda djece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu.

Ako živite u vlažnom području, vjerovatno se puno znojite u krevetu. Znoj je nezgodan jer je u početku nevidljiv, ali ako mu dopustite da se nakupi, ostavit će neugodan i smrdljiv trag.

Daleko najgori uzrok žutih mrlja na dušeku je plijesan. Znoj, urin i ulje uzrokovat će umnožavanje plijesni. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim dijelovima domaćinstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu stvar zvanu mikotoksin.

Pojava plijesni

Mikotoksini napadaju vaše disajne puteve. Ako primjetite da imate problema sa disanjem, posebno noću, pregledajte svoj krevet i potražite plijesan jer bi to mogao biti uzrok. Plijesan također može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije.

Na kraju, dotrajalost dušeka također uzrokuje gubitak izvorne čiste boje dušeka. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš dušek star, vjerovatno je bolje da ga zamijenite.

Prirodno rješenje

Ovo je ekološki prihvatljivije rješenje. Pomješajte vodu, so i sodu bikarbonu u zdjelu da napravite smjesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu pravo na krevet. Nemojte staviti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mješavine nego na drugim mjestima. Čistite cijeli dušek i pobrinite se da se plijesan ne proširi previše.

Nakon što ste smjesu nanijeli, ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mjestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje.

Pomoću deterdženta za suđe

Opet vam treba soda bikarbona, osim što ćete je ovaj put pomiješati sa deterdžentom za suđe. Smjesa koju ste napravili treba biti pjenušava. Nanesite je na zamrljano područje, razvucite je rukavicama ili mokrim peškirom. Nakon što je nanesete na cijelo umrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim obrišite mokrim peškirom.

Još niste gotovi. Poprskajte umrljano područje hidrogen peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali peroksid suhom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite cijeli postupak ispočetka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.