SJAJNI REZULTATI

Mjesta u kući koja ćete savršeno očistiti sirćetom

Rezultati će vas oduševiti

Sirće je ekološki prihvatljiva alternativa abrazivnim hemijskim sredstvima. Printscreen

E. Ag.

26.4.2023

Sirće je proizvod koji se nalazi u svakom domaćinstvu. I dok ga većina domaćica koristi za kuhanje, odnosno za pripremu salata, naše bake su upotrebljavale sirće za čišćenje i ribanje kuće - ne bez razloga.

Naime, sirće je ekološki prihvatljiva alternativa abrazivnim hemijskim sredstvima za čišćenje, a uz to sjajno uklanja prašinu, fleke i neprijatne mirise.

Sirće je izvanredno sredstvo za čišćenje svih staklenih površina - prozora, set-stočića, prozirnih frontova na namještaju… Također, njime ćete odlično očistiti i ogledala.

Jednaka količina sirćeta i obične vode

Potrebno je da u bocu s raspršivačem sipate jednaku količinu sirćeta i obične vode, promućkate i naprskate po površini koju želite da očistite. Zatim prebrišite naprskane površine mekom krpom i po potrebi ih dodatno uglačajte papirnim ubrusom ili novinskim papirom.

Sirće ima moć da ukloni fleke od vode, zbog čega je posebno praktično za brisanje i glancanje ogledala u kupatilu.

Osim toga, nerazblaženo sirće u kombinaciji sa sodom bikarbonom izvanredno je za uklanjanje kamenca sa slavina u kupatilu i kuhinji. Sve što je potrebno da uradite jeste da pospete sodu bikarbonu po slavinama, a onda da ih poprskate sirćetom i izribate poslije pola sata – zablistat će kao da ste ih tek kupili.

Pločice i podovi

Ukoliko muku mučite s tvrdokornom masnoćom u kuhinji, sirće može riješiti taj problem.

Poprskajte zaprljane i masne dijelove radnih površina u kuhinji rastvorom napravljenim od jednakih dijelova običnog bijelog sirćeta i vode, ostavite da odstoji desetak minuta, pa prebrišite vlažnom krpom.

Sirće u kombinaciji s vodom odlično je i za brisanje zidnih i podnih pločica. Vodite računa da odnos sirćeta i vode za ribanje osjetljivijih pločica bude 2:10 u korist vode, kako sirćetna kiselina ne bi oštetila gleđ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.