NJEGA

Potiče rast, uklanja perut, odličan regenerator: Ružina vodica je spas za kosu

Ružina vodica bogata je vitaminima A, C, D, E i B3

Ružina vodica savršena za njegu kose. AGENCIJE

A. F.

26.5.2022

Ružina vodica dugo se koristi u medicini, gastronomiji i kozmetici, a nalazi se u kremama, ali i kao preparat koji možemo koristiti posebno.

Popularna je zbog ugodnog mirisa te antibakterijskih i protivupalnih svojstava, a ovo je pet razloga zašto bismo ružinu vodicu mogli uvrstiti i u njegu kose:

Umiruje tjeme

Ružina vodica ima protivupalna i antioksidativna svojstva koja smiruju iritiranu, upaljenu kožu te svrbež. Ukoliko osjećate neugodu na koži glave, ružina vodica bi vam mogla pomoći u ublažavanju tih tegoba.

Bori se protiv peruti

Zbog hidratantnih svojstava, ružina vodica odličan je sastojak za uklanjanje peruti. Osim estetskog dojma, perut također može izazivati iritaciju i svrbež.

S obzirom da ružina vodica ima sastojke koji umiruju iritirano vlasište, dodatno potiče njegovu obnovu. Kada se barijera tjemena obnovi, primijetit ćete i smanjenje peruti.

Potiče rast kose

Ružina vodica bogata je vitaminima A, C, D, E i B3. Ovi hranjivi sastojci su neophodni za održavanje zdravlja kože, kose i cijelog tijela. Kada se ružina vodica prska direktno na kožu glave, oni prodiru u kožu i folikule dlake te potiču rast kose.

Djeluje kao regenerator

Ružina vodica je izrazito hidratantna, pa se uvijek preporučuje osobama sa suhom kožom. Dobro ju je imati pri ruci vani, kada vam kosa počne izgledati grubo i iskrzano. Držite je u boci s raspršivačem i naprskajte po kosi. Isto vrijedi i za suhe vrhove koje će hidrirati i ponovo omekšati.

Jača kosu

Zahvaljujući vitaminima, antioksidansima, protivupalnim i antibakterijskim svojstvima, ružina vodica jača svaki pramen kose. Ne samo da potiče rast kose, već smanjuje i njeno opadanje i lomljenje što čini kosu zdravijom.

Kako je koristiti?

Može se nanositi direktno na kosu i tjeme dva, tri puta sedmično. Pretjerano korištenje moglo bi utjecati na neravnotežu pH tjemena i tako bilo kontraproduktivno.

Nakon šampona: isperite kosu ružinom vodicom nakon šampona ili nakon korištenja šampona i regeneratora. Možete je isprati nakon nekoliko sati ili ostaviti u kosi.

Dodajte je u šampon ili regenerator: možete je dodati sami ili nabaviti preparate koji već sadrže ružinu vodicu.

Pošpricajte po kosi i tjemenu: za ublažavanje "frizzy" kose i odličan miris.

Utapkajte u tjeme: koristeći vaticu, prije pranja kose nježno umasirajte u tjeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.