STRUČNJACI IM SE SMIJU

Žene su “otkrile” novi suplement koji povećava grudi i preplavile mreže snimcima

TikTok je preplavljen snimcima koji dokazuju navodne prednosti pčelinjeg polena za povećanje grudi

Tiktokerke dijele svoja iskustva. TikTok / Printscreen

M. Z.

28.7.2023

TikTok je preplavljen snimcima koji dokazuju navodne prednosti pčelinjeg polena za povećanje grudi.

Korisnice se hvale kako im grudi „nikada nisu izgledale bolje“ nakon što su počele da koriste proizvod od 5 funti, koji se može ubaciti u smutije, kaše ili jednostavno progutati.

One su podijelile fotografije nevjerovatnih transformacija, a svaku su detaljno opisale uz tvrdnje da ovaj suplement „definitivno funkcionira“. Ipak, stručnjaci su se oglasili i za MailOnline ove izjave nazvali „patetičnim, štetnim i nepoštenim“.

Prednosti polena

Pčelinji polen je bogat vitaminom C, kalcijem i željezom. Istraživanja su pokazala da je također bogat fitoestrogenima — jedinjenjima sličnim estrogenu dobivenim iz biljaka, koja oponašaju djelovanje hormona u tijelu.

Ali drugi izvori s visokim sadržajem te supstance također uključuju povrće, kao što su brokuli, karfiol, kupus i prokule, što znači da bi oni navodno imali isti efekt.

Šta je istina

Direktorica Nacionalnog centra za poremećaje u ishrani rekla je za MailOnline:

-Ovaj trend je patetičan, štetan i nepošten, šta više da kažemo - a dodala je i da brine za ljude koji u ovo vjeruju.

U međuvremenu, d.r Šeril Ros, ginekologinja iz Kalifornije i autorica „Vodiča za intimno zdravlje žena“, tvrdi da ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnje da pčelinji polen povećava veličinu grudi. Ona je rekla da je veličina grudi „u krajnjoj liniji određena hormonskim utjecajima tokom puberteta, trudnoće, postpartuma i menopauze“, a na nju mogu utjecati „genetika, vježbanje, starost i težina“.

Pčelinji polen također spada u kategoriju suplemenata - pošto nije registriran kao medicinski proizvod. Nije ga odobrila ni Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), koja nadgleda sigurnost lijekova u Velikoj Britaniji, niti Uprava za hranu i lijekove (FDA), koja obavlja istu funkciju u SAD.

TikTok iskustva

Pored toga što ga reklamiraju uz obećanja da će povećati grudi, korisnici TikToka također tvrde da pčelinji polen može povećati plodnost i poboljšati raspoloženje.

@elly_bear Part 7| sorry i look like trash i couldnt try to look better today #beepollen #beepollengirl #fyp #glowup #growth ♬ original sound - Elly Bear

U jednom videu koji je pogledan 1,3 miliona puta, influenserka Ajvi Kros je tvrdila da je dodavanje pčelinjeg polena u njena pića doprinijelo rastu grudi.

-Javila se ideja da ovo stalno koristim već́ dvije ili tri sedmice - čulo je njenih 42.500 pratilaca.

-Prije dvije noći sam oblačila Skims grudnjak, koji uvijek držim na istom podešavanju, i bila sam kao, „Oh, Bože, ovo je nekako tijesno“, pa sam morala da ga olabavim pomalo.“

U međuvremenu, model Eli Bear rekla je za TikTok da nakon što je svakodnevno uzimala suplement primjećuje da njene grudi „izgledaju nikad bolje“. Dodala je i da nikada nije imala veće grudi u životu.

@iveycross Replying to @maky.go.lucky love this for youuuu 🤭🍒✨🫶🏼 #beepollen #beekeepersnaturals #beepollenbenefits #holistichealth ♬ original sound - Ivey Cross

TikTokerka @thatgirlashbash, koja ima više od 102.000 pratilaca, rekla je:

-Mislim da radi, iz istraživanja koje sam uradila, a koje može potrajati i do nekoliko mjeseci, što ima smisla, zaključila sam da je to ono čemu vjerovatno težim. Toplo ga preporučujem - u videu pogledanom 193.000 puta.

Zagovornici kažu da ovaj proizvod ima i antiinflamatorna i antimikrobna svojstva, pomažući u zaustavljanju rasta mikroorganizama, uključujući bakterije, i ublažavanju stresa. Drugi promoviraju njegovu sposobnost da snizi holesterol, poboljša metabolizam i čak poveća seksualni nagon, ali ograničeno istraživanje je provedeno samo na životinjama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.