NJEGA

Kako izbjeći preuranjene znakove starenja: Spriječite pojavu bora na licu

Tamnozeleno povrće jedna je od najboljih namirnica koje možete uzimati

Spriječite bore. Facebook

Z. K.

20.5.2024

Često se brinemo zbog preuranjenih znakova starenja koji se pojavljuju na našoj koži čak i u mladoj dobi. Iako postoji nekoliko uzroka koji mogu doprinijeti propadanju kože i stvaranju bora, loša proizvodnja kolagena može biti i vjerovatni krivac.

Hranljive tvari

Bore oko očiju i usta mogu nekima biti razlog za zabrinutost, ali dobivanje injekcija kako bi koža postala natečena nije jedino dostupno rješenje. Ustvari, možete poboljšati proizvodnju kolagena odabirom pravih vrsta hrane, savjetuju stručnjaci.

Tamnozeleno povrće jedna je od najboljih namirnica koje možete uzimati ako želite poboljšati proizvodnju kolagena. Kupus, špinat i kelj samo su neki primjeri ovih lisnatih zelenih vrsta koje vrijedi dodati prehrani jer su hranjive i sadrže neophodne hranjive tvari koje mogu povećati hidrataciju vaše kože i poboljšati elastičnost. Svakodnevno se hranite ovim zelenilom i vidjet ćete veliko poboljšanje stanja vaše kože ubrzo, navode stručnjaci.

Slobodni radikali

Zeleni čaj je često povezan s gubitkom kilograma, ali jeste li znali da je koristan i kada želite zategnuti kožu? Antioksidansi prisutni u zelenom čaju mogu vam pomoći da se riješite slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože, a istovremeno povećavaju proizvodnju kolagena kako bi koža ostala napeta.

Pije se tri do pet šoljica zelenog čaja dnevno, ali pazite da niste previše osjetljivi na kofein, jer, u protivnom, možete popiti previše i teško zaspati, ističu stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.