NAUČNI DOKAZ

Da li je ljubomora dokaz ljubavi ili bolest?

Naša urođena osjećanja straha, bola, sreće, neizvijesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo

A. F.

Ljubomora je složeno osjećanje

Foto: PINTEREST


Ljubomora je složeno osjećanje, u sebe uvlači bijes, mržnju, patnju, uznemirenost i očaj.

Međutim, da li ljubomora uvijek mora biti destruktivna?

Ona je obično posljedica negativnih misli, osjećaja nesigurnosti pomiješani sa mogućim gubitkom osobe do koje nam je stalo. Ona je miks ljutnje, straha, gađenja.

Ukoliko vas partner konstantno pritiska, provjerava vam telefon i lične stvari i konstantno pridikuje, čak i ako mu niste dali povoda, to nije u redu! To se nikako ne smatra u "zdravu" ljubomoru.

Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, i korjenuje negdje iz egzistencijalnih potreba čovjeka i opstanka.

Kad postoji nesigurnost u odnosu, prag za ljubomoru je jako snižen, ali i obrnuto, kada vlada homeostaza tada neće biti mjesta za ljubomoru.

Ljubomora je tokom čitave čovjekove istorije jedna od glavnih tema pjesama, priča, filmova i drugih oblika umjetnosti. Međutim, na žalost nerijetko je i razlog mnogih zločina.

Zato budite oprezni kad je ljubomora u pitanju, tanka je linija imeđu zdrave i patološke ljubomore.

Nauka kaže da je kontrolisana ljubomora zdrava, tačnije ukoliko možete da je kontrolišete, onda je u redu biti po malo ljubomoran. Ukoliko je vaš partner poželjan, to u vama može stvoriti osjećanje ponosa što ste baš vi ona/onaj pored nje/njega, ali često taj ponos zna da proprati i osjećaj ljubomore zbog straha da se ne pojavi neko ljepši i zanimljiviji od vas.

Naša urođena osjećanja straha, bola, sreće, neizvijesnosti su normalna dokle god ne idu u paranoju, dokle god možemo da ih prepoznamo i iskontrolišemo.

Više o temi Ljubomora

NEOSNOVANA LJUBOMORA
Zašto muškarci stalno gledaju druge žene?

Više o:

Ljubomora Nauka
NA VRH

Podijeli članak na