PUTOVANJA

Najveći otok na Zemlji nudi lijek koji otapa stres

Možete i loviti ribu u ledu pa je i pripremiti u vanjskoj kuhinji, kao i kajakariti ili planinariti

Kamp „Kiattua“ idealan za izolaciju. Swoop Arctic

Z. K.

7.3.2023

Na najvećem otoku na Zemlji život nije lak. Za izolaciju u kombinaciji s divljim okolišem potrebni su dobri živci.

Golemi fjordovi

No, lokalci imaju lijek koji otapa stres, a to je suživot s prirodom. Stopiti se s okolišem na Grenlandu najlakše je u kampu „Ice Cap“, gdje će vas dočekati ledene ploče debele tri kilometra.

Ice Cap nudi izvanrednu priliku za noćenje na grenlandskom ledenom pokrivaču. Takvo iskustvo obično je izvedivo samo istraživačima u sklopu kakve ekspedicije. Kampirati na ledu možete i u kampu „Kiattua“, dva sata vožnje brodom od glavnoga grada Nuka. Odlučite li se na takav glamping, grijat će vas vruća kupka u hidromasažnoj kadi s pogledom na goleme fjordove.

U međuvremenu možete i loviti ribu u ledu pa je i pripremiti u vanjskoj kuhinji, kao i kajakariti ili planinariti. Boravak u takvoj prirodi izaziva divljenje, mir i resetira od svakodnevnog stresa kod većine ljudi.

Zadovoljni životom

Naja Carina Stinhold (Steenholdt), naučnica s Univerziteta Syddansk u Kopenhagenu, posvetila se istraživanju ”Grenlandskog paradoksa”. U razgovoru sa stanovnicima toga negostoljubivog kraja doznala je da su zadovoljni svojim životom, a nerijetko i iznimno zadovoljni.

- Na Grenlandu vlada duboko razumijevanje kako je priroda ispred svega ostalog - kaže naučnica te dodaje kako su na temu prirode stanovnici odgovarali da bez nje ne bi mogli živjeti, niti dobivati hranu i energiju.

Nazubljene planine

No, ne trebate živjeti ondje da biste osjetili koliko je ledeni krajolik ljekovit. I kratki posjet Grenlandu otkriva zemlju koja oduzima dah, kilometar za kilometrom. Dramatični okoliš, nazubljene planine koje se protežu u daljini i nepregledni led izaziva divljenje i osjećaj poštovanja prema prirodi od koje se nemoguće sakriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.