PERU

Drevni grad Inka Maču Pikču, jedno od sedam svjetskih čuda

Drevni grad je izgradio Pachacutec Yupanqui, vladar Inka, između 1450. i 1470. godine

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Anadolija

30.3.2024

Peru, država u Južnoj Americi, sa antičkim gradom Maču Pikčuom (Machu Picchuom)koji je ujedno i jedno od sedam svjetskih čuda, amazonskim šumama i Titicacom, najvišim slatkovodnim jezerom, predstavlja pravu turističku atrakciju, javlja Anadolu.

Interesovanje za Peru s razlogom raste iz dana u dan.

Maču Pikču (Stari vrhovi) je sveti grad Inka (Izgubljeni grad Inka) smješten na najvišem dijelu istočnih Anda u Peruu, ili točnije, na istočnim padinama planinskog lanca iznad doline rijeke Urubamba i neposredno iznad naselja Aguas Calientes, na visini od 2.430 metara nadmorske visine.

Drevni grad je izgradio Pachacutec Yupanqui, vladar Inka, između 1450. i 1470. godine.

Maču Pikču, poput drugih arheoloških lokaliteta doline Urubamba, svjedoči o nekadašnjem veličanstvenom carstvu Inka.

Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih cesta, a građevinari su izgradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Drevni grad, koji je napušten tokom španske invazije, danas se smatra važnom destinacijom koja privlači turiste i od 2007. godine se smatra jednim od sedam svjetskih čuda. Lokalni i strani turisti nastavljaju da posjećuju regiju kako bi istražili drevnu arhitekturu Inka i razumjeli tajanstvenu prošlost grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.