ORDINACIJA

Preparate protiv bora početi koristiti u trećoj deceniji

Osobe srednje i starije životne dobi zanima šta upotrijebiti da bi se ublažile bore, održala vlažnost i elastičnost kože

Pažljivo birati kreme. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

27.9.2018

quote
<p>Preduvjet njege kože u svakom dobnom uzrastu jeste prethodno dobro očišćena koža</p>

Najčešće pitanje koje dobivam od pacijenata, a naročito pacijentica jeste kada i kako njegovati kožu u cilju ublažavanja procesa starenja. Mlade djevojke zanima koliko su sredstva za njegu kože, naročito njegu kože lica, vrata i ruku, potrebna u njihovom dobnom uzrastu, kada je koža zategnuta, sjajna, mladalačka.

Vlažnost i elastičnost

Zatim ih zanima koja sredstva upotrebljavati u kasnijem periodu da bi preduprijedile nastanak bora. Osobe srednje i starije životne dobi zanima šta upotrijebiti da bi se ublažile bore, održala vlažnost i elastičnost kože.

Pitanja i upute o pravilnoj njezi kože posebno su postali aktuelni posljednju deceniju otkad su se i na našem tržištu pojavili preparati koji dosta ciljano djeluju na određene komponente u građi kože, čija je vitalnost neophodan preduvjet da ona ostane duže vremena mlađa.

Pri tome, prije svega, mislim na preparate s alfa i beta hidroksi kiselinama, zatim na preparate na bazi retinola te na preparate sa zaštitnim faktorom protiv štetnog djelovanja sunca. To se isto odnosi i na preparate koji u sebi sadrže vitamine, prije svega vitamin C, koji pomaže sintezu novog kolagena i štiti ćelije kože od slobodnih radikala, zatim A i vitamin E, koji štite ćelije kože od slobodnih radikala, kao i preparate s koenzimom 10, tzv. Q 10 faktorom, enzimom vrlo kompleksnog djelovanja, a krajnji efekt je zdrav i mladalački izgled kože.

Derivati kiseline vitamina A, tzv. retinoidi, pouzdano su sredstvo u prevenciji nastanka bora, jer stimuliraju stvaranje novog kolagena. Bez ikakve sumnje, svi navedeni preparati su vrlo bitni u njezi kože, ali treba znati kad početi s primjenom pojedinih preparata.

Preparate sa zaštitnim faktorom protiv štetnog djelovanja sunca, u cilju prevencije prebrzog starenja kože, treba početi koristiti već u djetinjstvu i nastaviti tokom cijelog života. Koliko visok stepen zaštite primijeniti, ovisi o podneblju u kojem osoba živi i godišnjem dobu. Ukoliko živite u planinskim uvjetima, ukoliko živite u južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, gdje je veći broj sunčanih dana, onda je potreban veći zaštitni faktor. To se odnosi i na ljetni period za čitavu regiju u kojoj živimo.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiva

Korisni retinoidi

Preduvjet njege kože u svakom dobnom uzrastu jeste prethodno dobro očišćena koža. Preparate za jutarnje čišćenje kože alfahidroksi kiselinama treba početi upotrebljavati nakon 30. godine. Hidratantne dnevne kreme u tom životnom dobu trebaju sadržavati neki od pobrojanih antioksidantnih sredstava. Za područje oko očiju, oko usana i na vratu u ovom dobnom uzrastu treba primijeniti kreme koje u sebi sadrže retinoide.

Pripravci na bazi ovih preparata isušuju kožu pa se ne mogu upotrebljavati neprekidno duži vremenski period. Nakon nekoliko dana nanošenja, dobro je nastaviti njegovati kožu preparatima koji sadrže koenzim Q10. Kako godine odmiču i kako se ulazi u petu deceniju i dalje, kreme i preparati na bazi retinoida i pripravci sa Q10 koenzimom primjenjuju se na cijelu kožu lica, vrata i ruku. Ove preparate treba ostaviti za njegu tokom noćnih sati, a tokom dana nanositi na kožu preparate koji u sebi sadrže antioksidanse i u podjednak odnos masne i hidrirajuće komponente.

Zdrav život

Za zdrav izgled kože preduvjet je zdrav način života. To podrazumijeva zdravu prehranu koja uključuje svježe voće i povrće, unošenje dovoljno tečnosti u organizam, izbjegavanje pušenja, boravka u zadimljenim prostorijama i uzimanje alkohola.

Svakodnevna njega

Svakodnevna njega kože je važna u cilju održavanja odgovarajuće vlažnosti kože, a samim tim i na odgovarajuću elastičnost kože kao važnom preduvjetu da bi se spriječilo prebrzo starenje.

S ciljanom njegom, u cilju prevencije starenja kože, treba početi nakon 20. godine. Kožu treba čistiti mliječnim emulzijama. U tom dobu dovoljno je za njegu kože upotrebljavati hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom protiv sunca. Preparate za blagi piling kože treba početi upotrebljavati nakon tridesete godine života.

Zaštita od sunca

Preparate sa zaštitnim faktorom protiv štetnog djelovanja sunca treba početi već u djetinjstvu i nastaviti tokom čitavog života. U petoj deceniji i dalje kreme i preparati na bazi retinoida i pripravci sa Q10 koenzimom primjenjuju se na cijelu kožu lica, vrata i ruku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.