ORDINACIJA

Fileri popunjavaju bore i povećavaju volumen lica

Među vodećim je hijaluronska kiselina, čiji su efekti vidljivi neposredno nakon ubrizgavanja iglom <195> Cilj je da sanirani deformitet, tjelesna nesavršenost ili znak starenja ostanu u što većoj mjeri nevidljivi, odnosno neprimjetni

Intervencija traje 5-10 minuta, postupak je bezbolan i siguran. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

27.2.2019

Osnovni zadatak plastične i estetske hirurgije je da pacijent izgleda ljepše i funkcionalnije, da se osjeća psihofizički bolje te da ima samopouzdanja, a sve to znatno utječe na poboljšanje kvaliteta života.  

Uklanjanjem fizičkih nedostataka koje zamjećuje, najvažnije i prevashodno pacijent, a moguće i socijalna sredina, rješava se ili značajno ublažava psihička nesigurnost koju osoba nosi od rane mladosti ili koja nastaje u zrelijim godinama.

Veća anomalija

Estetska hirurgija koristi razne metode u rješavanju nedostataka na tijelu, a najuočljiviji su na licu i vratu. Glavni cilj je da sanirani deformitet, tjelesna nesavršenost ili znak starenja ostanu u što većoj mjeri nevidljivi, odnosno neprimjetni. Ako je anomalija većih razmjera, potrebno je uraditi i više operacija (u istom aktu) kako bi se postigao zadovoljavajući rezultat.

Često se koriste kombinirane metode koje podrazumijevaju restauraciju deformiteta (transplantacijom vlastite masti, filerima, botoksom, mezoterapijom, operacijom...), uklanjanje ili minimiziranje bora, udubljenja ili ožiljka. Sve ovo može postići iskusni plastični hirurg.

Kada čovjek stari, najvidljiviji znaci su na licu i vratu, kada dolazi do smanjenja potkožnog masnog tkiva, kolagen i elastična vlakna se smanjuju, a mišići lica slabe, i sve to rezultira pojavom bora i opuštene kože.

Najpopularnije nehirurške metode (bez operacije) za podmlađivanje lica su ubrizgavanje filera, koji popunjavaju bore i povećavaju volumen lica. Među vodećim je hijaluronska kiselina, čiji su efekti vidljivi neposredno nakon ubrizgavanja iglom. Intervencija traje 5-10 minuta, postupak je bezbolan i siguran.


Prim. dr. Amela Karabeg. Arhiv

Prednost ovih filera je da nisu permanentni i da su dugotrajniji u odnosu na kolagenske filere i nije ih potrebno testirati na alergije. U našoj poliklinici koristimo „juvaderm“ dermalne filere. U SAD je „juvaderm“ dobio odobrenje Državne agencije za hranu i lijekove još 2006. Proizvodi ga „Allergan“, kompanija koja brine o zdravlju i koja je među prvima počela razvoj estetsko-medicinskih tretmana.

Duži učinak

Lepeza „juvaderm“ dermalnih filera proizvedena je korištenjem napredne tehnologije. Tretmani su sigurni i pružaju dugotrajne rezultate u rasponu 6-12-18 mjeseci, iako je iz našeg iskustva vidljivo da učinak traje duže ako se tretmani ponavljaju. Tu su i premium fileri („juvaderm voluma“, „juvaderm vollbela“ i „juvaderm volift“).

Koriste se za povećanje volumena jagodica, gornje i donje usne, ublažavanje ili „brisanje“ nazolabijalnih brazdi (na granici usana i obraza), korekciju podočnjaka, bora oko usana, podizanje uglova usana, konturiranje brade, jagodica, korekciju ožiljaka.

Budite na oprezu

Zbog nedovoljne informiranosti, pacijenti se prepuštaju necertificiranim osobama, naročito kada im se tretmani nude po nižoj cijeni od realne, obično zbog lošijeg kvaliteta filera i manje nabavne cijene. Tretman filerima i botoksom treba obavljati isključivo licencirani ljekar.

Osim toga, nije svejedno koji se filer aplicira. Previše je marketinških obećanja „najnovijih“ i „najboljih“ brendova dermalnih filera koji se na akcijskim ponudama prodaju po zabrinjavajuće niskim cijenama, a mogu biti upitnog kvaliteta i nisu vrijedni novca koji ste za njih dali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.