TUŽNA SVAKODNEVICA

Istraživanja pokazala koji dio dana je najstresniji

Brzi način života koji nam je postao svakodnevica poprilično je stresan, a stručnjaci ističu jedan dio dana koji je po njima najstresniji

Stres je dio svačije svakodnevice. Printscreen

M. Z.

12.4.2023

Brzi način života koji nam je postao svakodnevica poprilično je stresan, a stručnjaci ističu jedan dio dana koji je, prema njihovom mišljenju, najstresniji.

Grupa naučnika

Istraživanje koje je provela grupa naučnika u Londonu, a u kome je učestvovalo dvije hiljade ljudi, pokazalo je kako je većini odraslih najstresnije vrijeme u prosjeku oko 7:23 ujutro. Kao što možda pretpostavljate, to je zbog čestih jutarnjih stresova.

Studija je, također, pokazala da postoji mala razlika u najstresnijem dobu dana u zavisnosti od spola.

Žene se obično susreću s prvom preprekom u danu nešto ranije nego muškarci, odnosno u 7:50. Za muškarce prvi stresni indikator počinje skoro sat kasnije, tačnije u 8:43 sata.

Ove jutarnje drame mogu čak da ometaju vašu produktivnost tokom dana, objašnjavaju stručnjaci koji su radili na istraživanju.

Saobraćajne gužve

Na jutarnji stres, tvrde stručnjaci, najčešće utječe to što u ranojutarnjim satima ne stignemo sve da obavimo na vrijeme, saobraćajne gužve, pronalazak mjesta za parkiranje, priprema doručka za porodicu i spremanje za vrtić ili posao samo su neki od problema s kojima se većina nas susreće, a sve to utječe na nivo stresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.