RIJEČ STRUKE

Degenerativno oboljenje koje je sve češće: Snažna bol u leđima ukazuje na diskopatiju

Diskovi su mali „jastučići“ koji se nalaze između pršljenova koji čine kičmu fleksibilnom

Sve više obolijevaju i mladi. Facebook

Dr. Edin Buljugić

21.4.2024

Diskopatija se odnosi na degenerativno oboljenje diskova između pršljenova, a može se razviti bilo gdje u kičmi. Najčešće nastaje u lumbalnom ili cervikalnom dijelu kičme. Danas je ova bolest sve češća, a sve više obolijevaju i mladi zbog nepravilnog načina sjedenja. Uzrokuje snažnu bol u predjelu leđa koji je zahvaćen, a najčešće se liječi fizikalnom terapijom.

Dugotrajno stajanje

Diskovi su mali „jastučići“ koji se nalaze između pršljenova koji čine kičmu fleksibilnom i ublažavaju stres. Kod diskopatije diskovi bivaju povrijeđeni iz različitih razloga. Do toga može doći zbog prevelike aktivnosti (sport) ili zbog smanjene aktivnosti. Postoje dva moguća uzroka diskopatije.

Degenerativni procesi - najčešći razlog diskopatije. Nastaje zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja u neobičnom položaju, što uzrokuje trošenje diska. Također može nastati zbog trošenja diska starenjem.

Traume - kao što su udarac, saobraćajna nesreća, pad s visine, dizanje prevelikog tereta itd., iako su ovi uzroci rijetki slučajevi nastanka diskopatije.

Mogući znaci

Simptomi diskopatije su bol, ukočenost, vrtoglavica. To su samo neki od simptoma. Intenzitet bola može biti u velikom rasponu - od malog bola do onog koji će vam onemogućiti kretanje i bilo kakav vid pomicanja. Najčešći simptom je snažan bol u području povrijeđenog diska.

Dr. Buljugić: Osjetljivost na koži. Avaz

Postoje još neki mogući znakovi diskopatije, a to su ukočenost mišića, ograničena pokretljivost, skolioza, smanjena osjetljivost na koži zahvaćenog područja, slabost i atrofija mišića te bol prilikom okretanja tijela.

Liječenje diskopatije

Prije svega je potrebno ukloniti simptome. Ako je to samo diskopatija, nema drugih patoloških procesa u kičmi, onda to obično nije teško oštećenje, jer dobro reagira na fizikalnu terapiju i masažu.

Za ublažavanje i kontrolu bola korisno je uzeti vitamin B6, koji doprinosi obnavljanju hrskavice. U oblike fizikalne terapije koja se primjenjuje kod liječenja diskopatije spadaju elektroterapija, termoterapija, magnetoterapija, terapijski laser, terapijski ultrazvuk, tecar terapija, ESWT (terapija udarnim valom) i manuelna masaža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.