TEKSAS

Video / NASA otkrila kako će izgledati domovi na Crvenoj planeti

Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara s dva kupat ila, vertikalnom farmom salate, prostorijom za medicinsku njegu

Mars - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Z. K.

14.4.2023

Četiri male sobe, teretana i puno crvenog pijeska - NASA je otkrila kuću u kojoj će od juna biti smještene četiri osobe duže od godinu kako bi simulirala život na Marsu. Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkom objektu američke svemirske agencije u Hjustonu u Teksasu.

Mali staklenik

- Četiri volontera koji će tamo živjeti pomoći će u pripremi buduće misije na Crvenoj planeti. Mjerenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti, NASA će bolje razumjeti “resurse” koji se moraju osigurati tokom ovog ambicioznog putovanja - rekla je u utorak Grejs Daglas (Grace Douglas), menadžer programa CHAPEA koji nadgleda eksperiment.

Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara s dva kupatila, vertikalnom farmom salate, prostorijom za medicinsku njegu, prostorom za relaksaciju i nekoliko radnih stanica.

Zračna komora vodi do „spoljašnje“ rekonstrukcije marsovskog okruženja – iako još uvijek unutar hangara.

Nekoliko dijelova opreme koju će vjerovatno koristiti astronauti razasuto je po podu od crvenog pijeska, uključujući meteorološku stanicu, uređaj za pravljenje cigle i mali staklenik. Tu je i traka za trčanje na kojoj će astronauti na treningu hodati okačeni za trake kako bi simulirali nižu gravitaciju Crvene planete. Stanište je štampano 3D tehnologijom.

Rana faza

- To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju staništa na drugim planetarnim ili lunarnim površinama - rekao je Daglas.

NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je najveći dio fokusa agencije na predstojećim misijama Artemis, koje imaju za cilj da vrate ljude na Mjesec prvi put poslije pola stoljeća.

Koji su kriteriji

Članovi prvog eksperimentalnog tima tek treba da budu imenovani, ali agencija je saopćila da će izbor “poštivati standardne NASA kriterije za kandidate za astronaute“. 

Naučnici će redovno testirati reakciju posade na stresne situacije, kao što su ograničena dostupnost vode ili kvarovi na opremi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.