ARHEOLOGIJA

Porodica tražila izgubljenu naušnicu u dvorištu, upalili detektor za metal i otkrili pravo vikinško blago

U bašti kuće na otoku Jomfruland pronađeni su kopča za kaiš i još jedan predmet, najvjerovatnije stari oko 1.200 godina

Porodica sretna zbog pronalaska. Facebook

M. Z.

3.10.2023

Norveška porodica bacila se u potragu za izgubljenom zlatnom naušnicom u svom dvorištu na otoku Jomfruland kada su otkrili nešto mnogo vrednije od nakita: vikinške predmete stare više od 1.000 godina, piše Arkeonews.

Kopča za kaiš

Porodica Asvik tragala je za naušnicom, ali, čim su upalili detektor za metal, pronašli su kopču za kaiš i još jedan predmet, navelo je odjeljenje za kulturno naslijeđe Okružnog savjeta Vestfolda i Telemarka na Facebooku.

- Na Jomfrulandu je dugo bilo naselja, ali do sada su dokazi bili da je bilo naseljeno u srednjem vijeku, a o naseljima u vikinškom dobu postojale su samo pretpostavke. Porodica Asvik ove sedmice je tragala za naušnicom u svom dvorištu i, čim su uključili detektor metala, otkrili su nešto, ali ne nakit koji su izgubili. Otkriće je bilo iz vikinškog doba. Veoma dobro očuvana kopča za kaiš u obliku činije i još jedan predmet koji se poklapaju po starosti i stilu. Mislimo da je riječ o ženskom grobu očuvanom u bašti porodične kuće. Vjerujemo da je ona sahranjena tu u 8. vijeku. Čestitamo porodici koja je otkrila prvi predmet iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ne samo to, oni su uradili sve kako treba i odmah su nas kontaktirali - navodi se u objavi.

Značajno otkriće

Jomfruland je mali otok na južnoj obali Norveške. Otkriće je značajno za historiju regiona jer se vjerovalo da je bilo naseljeno u vikinško doba, ali naučnici do sada nisu bili u stanju da to potvrde.

Arheologinja Vibeke Lija, koja radi u administraciji okruga Vestfold i Telemar, proučila je predmete i rekla da je riječ o izvanrednom otkriću i da su 1.200 godina stari predmeti u dobrom stanju.

- Ovo je, koliko ja znam, prvo nalazište iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. Vjerovatno ima još predmeta pod zemljom, samo treba pažljivo tražiti. Riječ je o grobu i on je vjerovatno zaštićen. Vjerovatno ćemo pokušati da otkrijemo sve što možemo na drugi način - rekla je ona.

Iz 6. vijeka

U septembru je i još jedan amater s detektorom za metal Erlend Bor otkrio pravo arheološko blago - 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 zlatnih perli iz 6. vijeka. To je jedno od, kako su rekli arheolozi, otkrića vijeka u Norveškoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.