VRIJEDNE KOVANICE

Ronioci u moru nedaleko od Hrvatske pronašli drevno blago: „Ovo je jedno od najvažnijih otkrića“

Kovanice su bile u opticaju tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog

Kovane između 324. i 340. godine n.e.. Italian Ministry of Culture

E. Ag.

15.11.2023

Ronilac koji istražuje vode uz obalu Sardinije u Italiji otkrio je desetke hiljada bronzanih kovanica iz rimskog doba skrivenih među morskom travom.

Muškarac je odmah obavijestio vlasti o otkriću, koje se dogodilo blizu grada Arcačena. Na temelju lokacije blaga, stručnjaci vjeruju da bi ova riznica mogla biti povezana s neproučenim brodolomom, prema prevedenoj izjavi ministarstva kulture Italije.

Početne procjene težine stavljaju riznicu između 30.000 i 50.000 komada. Samo su četiri bile oštećene, ali čak su i one sadržavale čitljive natpise, uključujući datume i likove.

Dodatni pregled arheologa otkrio je da su folisi, vrsta velike kovanice korištene u Rimskom i Bizantskom carstvu, kovane negdje između 324. i 340. godine n.e. i bile su u "iznimnom i rijetkom stanju očuvanosti", prema izjavi.

Kovanice su bile u opticaju tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog, od 306. do 337. godine, prenosi Live Science.

- Blago pronađeno u vodama Arcačene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića numizmatičkih nalaza u posljednjim godinama i ponovno ističe bogatstvo i važnost arheološke baštine u dubinama naših mora - izjavio je Luiđi La Roka (Luigi La Rocca), glavni direktor arheologije, likovnih umjetnosti i krajolika za mediteranski otok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.