VELIKA BRITANIJA

Najavljen globalni samit o umjetnoj inteligenciji

Samit će se održati 1. i 2. novembra

Ujedinjeno Kraljevstvo već je dugo dom transformativnih tehnologija budućnosti. Facebook

E. Ag.

24.8.2023

Velika Britanija u novembru će biti domaćin globalnog samita o umjetnoj inteligenciji u starom domu britanskih razbijača šifri iz Drugog svjetskog rata, dok premijer  Riši Sunak (Rishi) predstavlja Britaniju kao globalnog lidera u pitanju sigurnosti tehnologije koja se brzo razvija.

Samit će se održati 1. i 2. novembra u Blečlej parku, mjestu u Milton Kejnesu u kojem je matematičar Alan Turing razbio vojnu šifru uređaja Enigme nacističke Njemačke, objavila je vlada u četvrtak, prenosi Zimo.hr.

Udvostručili prihode

Zahvaljujući AI-u udvostručili su prihode, a cijena dionice porasla im je 220 posto od početka godine

Čelnici tehnoloških kompanija, vladini dužnosnici i naučnici sastat će se kako bi razmotrili rizike umjetne inteligencije i raspravili o tome kako se oni mogu ublažiti.

Samit će se vjerovatno dotaknuti pitanja kao što su kako spriječiti korištenje umjetne inteligencije za širenje dezinformacija tokom izbora te korištenja tehnologije u ratovanju, prema anonimnoj izjavi vladina dužnosnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo već je dugo dom transformativnih tehnologija budućnosti, tako da nema boljeg mjesta za ugošćavanje prvi globalni samit o sigurnosti umjetne inteligencije nego u Blečlej parku, rekao je Sunak.

Uhvatiti se ukoštac s rizicima

Kako bismo u potpunosti prihvatili izvanredne mogućnosti umjetne inteligencije, moramo se uhvatiti ukoštac s rizicima da osiguramo njen siguran razvoj u godinama koje dolaze, dodao je.

Sunak je u junu najavio da će Velika Britanija organizirati samit nakon sastanka u Vašingtonu s predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden).

Čelnici zemalja G7 u maju su pozvali na usvajanje standarda za regulaciju umjetne inteligenciju i uspostavu ministarskog foruma nazvan Hirošimski AI proces. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.