ATLAS

Predstavljena nova generacija humanoidnog robota: Kreće se kao nijedan do sada

Ova nova verzija jača je, spretnija, agilnija i dizajnirana je da se kreće na najučinkovitiji mogući način kako bi izvršio bilo koji zadatak

Sljedeća generacija Atlasa imat će mogućnosti kretanja koje premašuju opseg kretanja čovjeka. YouTube

E. Ag.

19.4.2024

Boston Dynamics, jedan od vodećih u industriji robotike koji je doživio uspješnu komercijalizaciju svojih proizvoda, predstavio je svoju novu generaciju humanoidnog robota koji zamjenjuje dobro poznatog robota Atlas. Ranije su objavili da povlače hidrauličkog robota Atlas, koji je postao viralan mnogo puta tokom svojih 10 godina razvoja s demonstracijama svojih impresivnih sposobnosti mobilnosti i kretanja poput ljudskog.

Boston Dynamics piše u svom postu na blogu da su svi podaci prikupljeni tokom proteklih 10 godina utrošeni u razvoj potpuno električnog robota Atlas koji će biti dizajniran za primjene u stvarnom svijetu kao što je rad s ljudima, piše 24sata.hr.

Ova nova verzija Atlasa jača je, spretnija, agilnija i dizajnirana je da se kreće na najučinkovitiji mogući način kako bi izvršio bilo koji zadatak, pišu. Ovaj izbor dizajna razlikuje se od prethodne generacije Atlasa, koji je izgrađen oko repliciranja ljudskog raspona pokreta. Sljedeća generacija Atlasa imat će mogućnosti kretanja koje premašuju opseg kretanja čovjeka, što je prikazano na izuzetno impresivan i uznemirujući način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.