POZNATA I CIJENA

Je li novi trend u najavi: Ova digitalna maska odražava vaše emocionalno stanje

LED maska otvara usta na vaš govor, reagira na pokrete glave i u potpunosti se može prilagoditi vašoj ličnosti

Qudi Mask 2 nudi veće mogućnosti personaliziranja i interakcije s okolnim svijetom. YouTube

E. Ag.

13.6.2024

U vrijeme COVID-19 pandemije svi smo morali nositi zaštitne maske kako bismo sebe i druge zaštitili od zaraze. Kako je vrijeme prolazilo, sve više su postale popularne maske s različitim oslikanim motivima koji su odražavali ličnost ili raspoloženje nositelja, ili su jednostavno unijeli malo veselja u to mračno doba.

Kompanija Qudi je tada razvila digitalnu masku koja LED svjetlima stvara digitalna usta i izraze kojima ste mogli ljude upozoriti na držanje distance ili im prenijeti svoje emotivno stanje.

Nakon pandemije kompanija nije odustala od svoje inovacije i upravo je Kickstarteru pokrenula crowdfunding kampanju s novom inačicom pod nazivom Qudi Mask 2, koja nudi veće mogućnosti personaliziranja i interakcije s okolnim svijetom, s idejom da postane neka vrsta modnog dodatka novim generacijama korisnika.

Mada nam je teško povjerovati da će se ljudi skrivati iz ovih maski bez nekog posebnog (zdravstvenog) razloga, Qudi misli da bi mogle postati jako popularne pa možda svjedočimo početku stvaranja nekog novog trenda.

Maska izgleda više kao digitalni štitnik za lice i omogućuje vam da se sakrijete pred svijetom koji vas okružuje, a kao i prvi model, također ima digitalna usta koja se pomiču kada nositelj govori i reagiraju u skladu s tim određenim pokretima glave, a postoji više od 30 različitih raspoloženja koja se mogu prikazati kroz ta dva velika oka i obrve.

Uz masku dobivate i aplikaciju sa softverom za kreiranje emotikona pa postoje stotine prilagodbi očiju, usta i obrva s kojima se možete poigrati, kao i brojne sheme boja koje možete koristiti.

Budući da je Kickstarter kampanja projekta već prikupila traženi iznos, Super Early i Early Bird kupci mogu očekivati isporuku maske od decembra po cijeni 129 američkih dolara, što je 35 posto niže od očekivane maloprodajne cijene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.