HRVATSKA

Treći Ponte Lopud festival: Mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti

Festival se održava od 20. do 24. juna 2023. godine

Svečano otvoren treći Ponte Lopud festival - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
H. J. I.

21.6.2023

Treće izdanje festivala Ponte Lopud počelo je sinoć, a koji će kroz pet festivalskih dana pružiti mogućnost talentima iz cijele regije za direktan susret s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i Lopud treći put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti.

Masterklasovi za glumce i reditelje

Konferenciji za medije na terasi hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prisustvovali su učesnici, ali i predavači i masteri Edvard Norton (Edward Norton), Ruben Ostlund (Östlund) i direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos, koji će na Lopudu održati masterklasove za glumce i reditelje, odnosno stručne programe za snimatelje.

- Snimanje je kao zanat, vrlo tehnička stvar i rekao bih da mi, kao profesionalci koji se time bavimo, ne razgovaramo dovoljno jedni s drugima. Zato je sjajno okupiti ljude i razgovarati o snimanju filmova. Većina festivala je takmičarskog karaktera, stoga mi se sviđa ovakav festival, čija je ideja dijeljenje zamisli i tehnika - rekao je Norton.

O svojoj ulozi na Ponta Lopud festivalu Urszula Pontikos je izjavila: 

- Kada sam se upisala u filmsku školu, upoznala sam Ninu Kelgren (Kellgren), koja je ujedno i moja mentorica i od koje sam puno naučila. Radujem se što ću ovdje upoznati fantastične žene, direktorice fotografije iz regije i uvjerena sam da ćemo provesti divnih nekoliko dana učeći jedne od drugih.

Zajedničko gledanje filmskog sadržaja

Ruben Ostlund rekao je kako se nada da će potaknuti učesnike masterklasova da se otvore i budu transparentni.

- Kada sam bio mlađi, učili su nas da ako je neko kreativni genije, ne govori o tome na čemu radi dok ne bude spreman isprezentirati remek-djelo, ja pokušavam apsolutno obrnuto. Pričati sve i svakome na čemu radiš. Veselim se razgovarati sa učesnicima o svojim trenutnim projektima, a isto tako volio bih govoriti o iskustvu gledanja filmova te potaknuti ljude da govore o kinematografiji u smislu zajedničkog gledanja filmskog sadržaja. Kada to činimo, mijenja se način na koji obrađujemo sadržaj u odnosu na usamljeno sjedenje pred ekranom.

Na istom tragu bio je i Norton, koji je zaključio: 

- Postoji nešto posebno u tome da se okupljamo u gledanju filmova. Nadam se da ćemo kao zajednica, a pritom ne mislim samo na filmsku, i nastaviti s tim, okupljati se i zajedno gledati priče.

Organizator festivala Mirsad Purivatra nije krio zadovoljstvo.

- Divno je vidjeti da smo se i treću godinu ovdje okupili. To dokazuje da imamo dobar koncept, da je Ponta Lopud postao istinsko mjesto susreta filmskih umjetnika i profesionalaca. Formirala se lijepa kreativna energija, i što je najvažnije, ovdje vlada prava porodična atmosfera i mnogi nam se gosti vraćaju i treći put. Svim masterima, sudionicima i gostima želimo dobrodošlicu, uspješan i ugodan rad.

Na tu posebnu energiju i sinergiju lokalnog stanovništva i svih učesnika festivala osvrnula se i Tilda Grosel Bogdanović (Grossel), suorganizatorica.

- Svjesna sam da stvaramo vrhunski kulturni projekt, dolaze nam najveći filmski umjetnici, prate nas ugledni domaći i međunarodni mediji, svoju podršku poklanjaju nam brojni sponzori i partneri, ali iznad svega me raduje, ohrabruje i motivira podrška i povjerenje lokalne zajednice. Svi Lopuđani, oni autohtoni i oni koji su ga odabrali za svoj drugi dom doprinose razvoju i uspjehu Ponta Lopud festivala.

Projekcija filma "Oslikani veo"

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je, do zadnjeg mjesta popunjena, projekcija filma Džona Kurana (John Curran) "Oslikani veo", u kojem glavnu ulogu ima Edvard Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne. "Oslikani veo" Norton je odabrao za prikazivanje na festivalu, jer je sniman s mnogo ljubavi, i to punih deset godina, a romantična atmosfera u kojoj su ga gledatelji imali priliku vidjeti savršeno se prožela s romantičnom niti koja je utkana i u taj film.

- Kada sam razmišljao o tome šta pokazati mladim ljudima koji pokušavaju snimiti vlastite filmove, osjećao sam kao da je ovo film iz kojeg bi mogli nešto naučiti.

Istakao je i da je cijela ideja razmjene znanja i iskustava među filmašima vrlo posebna, te zahvalio organizatorima za poziv na festival.

Uslijedilo je druženje i tradicionalni vatromet, a službeni program započinje već danas, i to masterklasom Edvarda Nortona u kojem učestvuju svi učesnici festivala, a kojim moderira meksički reditelj Mišel Franco (Michel Franco). Svim učesnicima namijenjeno je i predavanje "The US model of talent agency work and the basics of US indie production" Brajana Svardstroma (Brian Swardstrom), agenta za talente i partnera u United Talented Agency i Pitera Spirsa (Peter Spears), Oskarom nagrađenog producenta filma Nomadland. Nakon toga slijedi masterklas Urszule Pontikos namijenjen snimateljicama, a producenti filma Trougao tuge Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i producentica filma Nomadland Moli Ašer (Mollye Asher) održat će predavanje “Independent films and coproductions” glumcima i redateljima koji će učestvovati i na BH Content Lab Showcaseu.

Dostupni sadržaji

Navečer publiku na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness očekuje projekcija sjajnog filma "Nakon Lucije", Mišela Franka, koji je osvojio glavnu nagradu u sekciji Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Kanu 2012., a bio je meksički kandidat za Oskara za najbolji strani film 2012. godine.

Treći Ponta Lopud festival održava se od 20. do 24. juna 2023.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud festivala dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.