„MEETING POINT“

Specijalna projekcija “Ekskurzije”: Film je reakcija na skandal

Prije desetak godina u BiH su navodno djevojčice od 13-ak godina na jednom putovanju ostale trudne, kaže Gunjak

Asja Zara Lagumdžija. Društvene mreže

19.10.2023

Specijalna projekcija filma “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak, bosanskohercegovački kandidat za Oskara, bit će održana u kinu „Meeting Point“ u Sarajevu u srijedu, 25. oktobra, u 19 sati. Publika kina „Meeting Point“ imat će priliku, osim projekcije, prisustvovati i razgovoru s dijelom ekipe filma.

Polarizirano društvo

- Film ima tematiku koja je univerzalna, ali se najviše obraća bh. publici. Bilo mi je veoma važno da se oslika kompleksnost ovog društva, a ona se najviše ogleda na Balkanu. Film je nastao kao reakcija na skandal koji se desio prije desetak godina u BiH, gdje su navodno djevojčice od 13-ak godina na jednom putovanju ostale trudne. Vijest je snažno odjeknula u javnosti i bila preuveličana. Ono što mi je u svemu tome bilo najviše zastrašujuće je odgovor javnosti. Željela sam istražiti kako mlade djevojke danas, u ovom polariziranom društvu, proživljavaju svoju seksualnost - izjavila je scenaristica i rediteljica Una Gunjak o filmu.

Iman privlači pažnju starijeg momka

„Ekskurzija“ prati Iman, igra je Asja Zara Lagumdžija, koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg momka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.