OGLASIO SE NAKON TOGA

Nakon ukrajinskih kritika prema HBO: Biković neće glumiti u Bijelom lotosu

Je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo, pitali su iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine

Miloš Biković. Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

S. S.

3.2.2024

Glumac iz Srbije Miloš Biković neće glumiti u trećoj sezoni serije Bijeli lotos, a ova odluka je donesena nakon što se Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine žalilo na saradnju HBO-a sa ovim glumcem.

- Bio sam počašćen što sam izabran za Bijeli lotos, TV seriju koju cijenim i u kojoj glume kolege koje duboko poštujem. Međutim, moje učestvovanje nije moguće zbog razloga van područja umjetnosti i neću se prikloniti nijednom narativu koji nastoji ugroziti moj integritet - rekao je Biković.

Razaranje rodnog grada

Njegovo kompletno saopćenje pročitajte u nastavku:

- Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. S 11 godina izdržao sam dane i noći u skloništima dok su moja domovina i moj rodni grad bili bombardirani. I nikada nikom ne bih mogao poželjeti takvo razaranje.

Sve je više aktivnih sukoba u cijelom svijetu. Svaki je drugačiji. Svaki je srceparajući. Želim im da svi prestanu i da prevladaju principi ljubavi. Danas je protiv mene pokrenuta ciljana kampanja, naizgled kao vanjski manevar za utjecaj na odluke koje mogu stvoriti uznemirujući presedan koji zasjenjuje bit umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf apsurda i poraz umjetnosti.

Bio sam počašćen što sam izabran za Bijeli lotos, TV seriju koju cijenim i u kojoj glume kolege koje duboko poštujem. Međutim, moje učestvovanje nije moguće zbog razloga izvan područja umjetnosti i neću se prikloniti nijednom narativu koji nastoji ugroziti moj integritet.

Htio bih se zahvaliti svima koji su stali uz mene. Kolegama želim puno uspjeha u stvaranju sljedeće sezone. Bez obzira na sve, duboko vjerujem da umjetnost može liječiti. Vjerujem da može pomoći čovječanstvu da se ujedini. Moja uvjerenja i moja predanost umjetnosti ostat će nepromijenjeni."

Podržavao ruski narativ

Odluka dolazi više od sedmicu dana nakon što je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo HBO zbog odabira Bikovića za ulogu. Tagujući američku mrežu na društvenim mrežama, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upitalo je: "Je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?"

- Glumac je više puta podržavao ruske narative u raznim intervjuima - piše Ukrajinska Pravda. O invaziji je rekao da se "Rusija kreće svojim putem, a svijet to vidi kao neprijateljski proces". U nedavnom intervjuu na pitanje novinara vole li Srbi Rusiju više od Rusa, glumac je odgovorio:

- Tako je. Bili smo jedan narod. Govorili smo gotovo istim jezikom prije 200-300 godina. Ne osjećate nostalgiju dok nešto ne izgubite. I postoji neka duboka nostalgija u krvi srpskog naroda za Rusijom. Godine 1925. svaki peti stanovnik Beograda bio je Rus." Biković ima i rusko državljanstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.