NOVA ŽRTVA AI

Lažne eksplicitne slike mlade glumice kruže internetom

Nedavno je u žiži javnosti zbog lažnih eksplicitnih snimaka bila pjevačica Tejlor Svift, a sada su prevaranti našli novu žrtvu

Džena Ortega. Instagram

E. Ag.

7.3.2024

Nedavno je u žiži javnosti zbog lažnih eksplicitnih snimaka bila pjevačica Tejlor Svift, a sada su prevaranti našli novu žrtvuU pitanju je glumica Džena Ortega (Jenna), čiji lik je korišten u oglasima na platformama Instagram, Facebook i Messenger.

Ovi oglasi, napravljeni vještačkom inteligencijom, koriste fotografiju Džene Ortege koja je "zamućena", i nude opciju da joj se mijenja odjeća, pa čak i da bude potpuno gola. Da stvar bude još gora, korištena je njena fotografija uslikana kada je imala samo 16 godina, piše B92.

Kako prenosi NBC News, za ovo je odgovorna aplikacija Perky AI, koju je razvila kompanija RichAds, a u čijem opisu na prodavnicama je stajalo da služi za "stvaranje superrealističnih ili izmišljenih likova", uz oznaku da tu spadaju i NSFW slike ("nije sigurno za posao" - obično označava seksualno eksplicitne prikaze).

Kompanija Meta je suspendirala stranicu Perky AI, pošto je već postavljeno 260 jedinstvenih oglasa na platformama od septembra - oni s Orteginom slikom su se navodno prikazivali tokom februara.

Čini se da je Perky AI također uklonjen iz Apple App Store i Google Play prodavnice aplikacija, a iz kompanije Apple su za NBC rekli da je aplikacija uklonjena 16. februara, pošto je već bila pod istragom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.