"PRAVNE POSLJEDICE"

Slavni iranski režiser osuđen na bičevanje i osam godina robije

Ostaje neizvjesno da li će Rasoulof moći prisustvovati projekciji svog filma u Kanesu

Mohammad Rasoulof. Wikipedia

D. R.

10.5.2024

Priznati filmski režiser Mohammad Rasoulof osuđen je na iranskom sudu na osam godina zatvora i bičevanje zbog zločina protiv nacionalne sigurnosti, što je potvrdio njegov advokat Babak Paknia u srijedu.

Prema Paknijinoj izjavi na društvenoj platformi X, Rasulofovi filmovi i dokumentarni filmovi su smatrani "primjerima dosluha s namjerom počinjenja zločina protiv sigurnosti zemlje". Sud je također izrekao neodređenu novčanu kaznu i naložio konfiskaciju Rasulofove imovine.

Poznat po svojim nagrađivanim filmovima

Rasoulof, poznat po svojim nagrađivanim filmovima kao što su "Ne postoji zlo" ​​i "Čovjek od integriteta", suočio se s pritiskom iranske vlade uoči premijere svog najnovijeg djela, "Sjemenke svete smokve", na Filmskom festivalu u Kanesu.

CNN se obratio iranskim vlastima za komentar o ovom pitanju.

Rasoulof, poznat po svojim nagrađivanim filmovima kao što su "Ne postoji zlo" ​​i "Čovjek od integriteta", suočio se s pritiskom iranske vlade uoči premijere svog najnovijeg djela, "Sjemenke svete smokve", na Filmskom festivalu u Cannesu u Francuskoj sljedeće sedmice. Paknia je naveo da su Rasoulof i njegov produkcijski tim naišli na pritisak vlade, pri čemu su neki glumci ispitivani i spriječeni da napuste zemlju. Pored toga, zvaničnici su navodno tražili od nekih pojedinaca da nagovore Rasulofa da povuče svoj film sa festivala.

Osuđivan i ranije

Ostaje neizvjesno da li će Rasoulof moći prisustvovati projekciji svog filma u Kanesu.

Ovo nije prvi put da se Rasoulof suočava sa pravnim posljedicama za svoj rad. 2022. godine osuđen je na godinu dana zatvora i dvije godine zabrane snimanja filmova pod optužbom za "propagandu protiv sistema". Human Rights Watch je izvijestio da su iranske vlasti ranije više puta hapsile Rasoulofa i oduzimale mu pasoš zbog njegovih filmskih aktivnosti.

Iransko nezavisno udruženje filmskih stvaralaca kritiziralo je nedavnu presudu Rasoulofu, osudivši je kao nepravednu presudu pod utjecajem vladine jurisprudencije. Udruženje je izrazilo solidarnost sa Rasulofom i osudilo odluku pravosuđa, ističući važnost slobode izražavanja u kinematografiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.