SVJETSKI EKSKLUZIV

Vil Smit i Martin Lorens, uoči premijere četvrtog dijela franšize, za “Dnevni avaz”: Uvijek možemo računati jedan na drugog

Martinova komedija je jedinstvena jer vas tjera da se zaljubite u njega dok se smijete s njim, rekao je Smit

Lorens: Nazvao Smita sredinom 90-ih i tako je prijateljstvo počelo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Nerma Ajnadžić

2.6.2024

Mnogima omiljena dvojica akcionih komičara, posebno kad su zajedno, vraćaju se u velikom stilu na male i velike ekrane. Martin Lorens (Lawrence) i Vil Smit (Will Smith) ponovo utjelovljuju zločeste momke u četvrtom nastavku istoimene franšize, uz njihovu poznatu krilaticu “Ride or Die”, izraz koji u bukvalnom prijevodu znači „voziti ili umrijeti“, a u suštini označava igru na sve ili ništa.

Sestrina preporuka

Na repertoar svih bosanskohercegovačkih kina stiže 5. juna, u terminu svjetskih premijera, zahvaljujući “C2 filmu”, zvaničnom zastupniku studija “Sony”, koji je omogućio i ekskluzivne izjave dvojice glavnih protagonista, holivudskih zvijezda Vila Smita i Martina Lorensa.

Policajci iz Majamija Markus Majls Burnet Prvi (Marcus Miles Burnett I) i Majkl Eudžin Lovri (Michael Eugene Lowrey) s nadimkom Majk (Mike) početkom juna ponovo će publici donijeti svoju kultnu mješavinu akcije koja će gledaoce držati na rubu sa svojom komedijom u “Zločestim dečkima: Sve ili ništa” (Bad Boys: Ride or Die), samo četiri godine nakon pretposljednjeg, trećeg dijela.

Nastavak nosi i preokret u priči o najboljima iz Majamija. Markus i Majk su sada u bijegu. Za njihovo hvatanje - mrtvih ili živih - kartel daje nagradu. Gonjeni od policije, na meti kartela, progonjeni od svake bande u gradu... šta će kada svi dođu po njih.

Smit je istakao kako njegova hemija s Lorensom proizlazi iz tridesetogodišnjeg poštovanja međusobnog zanata (prvi dio franšize objavljen je prije skoro 30 godina, snimljen je 1995., op. a.).

- Obojica smo odrasli i iskusili smo mnogo života. Dakle, kada se okupimo, ta količina poštovanja i pažnje, te brige jednog za drugog, to je jedini način da radimo - kazala nam je holivudska zvijezda.

Otkrili su kako su ustvari počeli sarađivati. Naime, sredinom 1990-ih, Martin Lorens i Vil Smit nisu se poznavali. Lorens je bio taj koji je hladno pozvao Smita da vidi hoće li zvijezda filma "Princ iz Bel Aira" biti zainteresirana da se udruži sa zvijezdom “Martina” na filmu o prijatelju policajcu. Lorens je imao scenarij, a njegova sestra, koja je bila fan “Princa iz Bel Aira", predložila je da njen brat pozove Smita. Rezultat nije bio samo jedan od sjajnih parova u historiji filma koji im je promijenio živote, već i prijateljstvo iz stvarnog života.

Detalj iz filma. Sony

Opravdana očekivanja

- To je najbolji telefonski poziv koji sam ikada obavio. Znali smo za rad jedan drugog, ali se nikada nismo sreli. Kada smo se sreli, postojalo je međusobno poštovanje i bilo je jasno da imamo konekciju. Čak i sada, 30 godina kasnije, mi smo bliski prijatelji. Čak i kada je prošla samo minuta od posljednjeg viđenja, znali smo da uvijek možemo računati jedan na drugog. Sve ili ništa, stvarno - rekao je Lorens.

Smit se nadovezao i upitao - zar to nije ono što svi želimo?

- Neko na koga možemo računati bez obzira na sve? To je dio radosti ovih filmova - loši momci za cijeli život su zaista za cijeli život - istakao je vrhunski glumac i komičar.

Fanovi franšize, ali i sami Smit i Lorens, zahvalni su što je čekanje na “Zločeste dečke: Sve ili ništa” najkraće u historiji franšize.

- Imali smo priliku da snimimo treći film “Zločestih dečki” mnogo puta tokom godina, ali tek kada se sve poklopilo s “Bad Boys for Life”, imali smo film koji je opravdao naša očekivanja. Snimanje tog filma otključalo je nešto u nama. Vidjeli smo likove svježe - dijelove njih i njihov odnos koji se nikada neće promijeniti, i nova mjesta na koja bismo ih mogli odvesti. Mogli bismo snimiti film o kokicama, ali to bi bile gurmanske kokice - u svom šaljivom maniru je rekao Smit.

Zaista, iako se svađaju, Majk i Markus očigledno se vole i uvijek će ići na sve ili ništa, podižući jedan drugog.

- Oni su doživotni partneri. Spremni su ići do bilo koje mjere da spase jedan drugog, da se predstave u najboljem svjetlu, da poštuju jedan drugog, da rastu zajedno, dok ne dobiju sve ili izgube sve (Ride or Die) - naglasio je komičar Lorens.

Najbolja igra

Dodao je da je s Vilom Smitom lako raditi.

- On izvlači ono najbolje u svima oko sebe. On je poput sportske zvijezde koja podiže igru svojih saigrača. Svi znaju da, kada rade s Vilom, moraju isporučiti svoju A-igru - istakao je Lorens.

Smit nije ostao dužan na ovaj Lorensov kompliment.

- Martinova komedija je jedinstvena jer vas tjera da se zaljubite u njega dok se smijete s njim. On je ranjiv i pronalazi način da to učini urnebesnim. Mislim da je Martinova ranjivost jedan od tajnih sastojaka - Majk Lovri i publika su uvijek uz Markusa. I zato što se Markusu sviđa Majk, iako je labav top, svima se sviđa Majk - zaključio je Smit.

Dva sjajna reditelja Adil i Bilal

Reditelji trećeg, ali i iščekivanog četvrtog dijela su Adil el-Arbi i Bilal Falah (Bilall Fallah), o kojima Vil Smit ima samo riječi hvale.

- Adil i Bilal su jedan od načina na koji ove filmove činimo drugačijima. Oni su odrasli u Maroku i Belgiji i zbog toga unose drugačiji senzibilitet u sve - likove, akciju, čak i paletu boja. Snimio sam filmove s toliko sjajnih reditelja, a svi oni sjajni unose svoju estetiku u film. A to rade Adil i Bilal. Uzimaju prva dva filma koja smo snimili i nadograđuju ih, okreću u njihovom, novom smjeru. I zato su oni odlični reditelji - rekao je Smit.

Uprkos 17-godišnjem čekanju između drugog i trećeg dijela “Zločestih dečki”, treći film u franšizi je zaradio više od 424 miliona dolara širom svijeta i postao najuspješnije izdanje godine, a očekuje se da će i ovaj četvrti oboriti sve rekorde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.