FILM

Zbog čega je kraljica Elizabeta zabranila ovaj dokumentarac

Pod nazivom "Kraljevska porodica"

Arhiv

CdM

25.8.2018

Jedan od najintimnijih pogleda ikada na britansku kraljevsku porodicu javnosti je prikazan šezdesetih godina, ali je momentalno uklonjen.

U pitanju je dokumentarac pod nazivom “Kraljevska porodica” (Royal Family) i niko ga nije mogao pogledati u potpunosti više decenija. 

Ričard Kavston (Richard Cavston) i njegova BBC ekipa pratili su kraljevsku porodicu 18 mjeseci svakodnevno. Zabilježene su sve njihove aktivnosti od princa Filipa, koji roštilja i priprema kobasice, do kraljice koja ćaska s predsjednikom SAD Ričardom Niksonom (Richard). 

Eksperti kažu da je taj dokumentarac pomjerio ustranu to intenzivno ispitivanje nacije o kraljevskoj porodici koje danas doživljavaju. 

- Mislim da je monarhija, na jedan veoma zanimljiv način, šezdesetih pokušala da ide ispred tog samog pojma - rekla je jedna od producentica “Women’s Suffrage in the British Empire” emisije. 

''To je bila prilika da mi vidimo malo šta se dešava 'iza' da bismo razumjeli šta je zapravo monarhija.” 

Kada ga je kraljica pogledala, bila je iznervirana tim krajnjim produktom. Posmatrala ga je rezervirano. Svi su bili nervozni prilikom prikazivanja dokumentarca kraljici, istakao je reditelj, prošle godine na kanalu “Smithsonian”.

Bila je kritički nastrojena u smislu da je film bio predug, iako je direktor uvjeravao da ta dva sata nisu uopće duga.

Prvi put je emitiran 21. juna 1969. godine. Skoro ga je trećina Britanaca pogledala u najkraćem roku. Vjerovalo se da je dokumentarac uspjeh za javne odnose. Ali, iako je postigao mnogo, kraljica je naredila da se film povuče iz javnosti i otad nije nikada više prikazan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.