GODIŠNJICA

Tragedija o kojoj svijet priča već 21 godinu: Imate krv princeze Dajane na svojim rukama

Imala je samo 36 godina

Tužna godišnjica

Avaz.ba

31.8.2018

Na današnji dan prije 21 godinu cijeli svijet je zaprepastila vijest o smrti nesuđene britanske kraljice, princeze od Velsa - Dajane (Diana). Poginula je bježeći od paparaca, u pariskom tunelu pokraj Sene 31. avgusta 1997. Imala je samo 36 godina.

Bila je omiljena članica kraljevske porodice iako se pet godina prije smrti razvela od princa Čarlsa (Charlesa).

Oplakivali su je poznati i nepoznati širom svijeta. Bil Klinton (Bill Clinton), Majka Tereza, Majkl Džekson (Michael Jackson) samo su neki od onih koji su izrazili saučešće i molitve.

U Britaniji je zavladalo kolektivno žaljenje, tada mladi laburistički premijer Toni (Tony) Blair nazvao je Dajanu "narodnom princezom". Milioni cvjetova ostavljeni su pred Kensingtonskom palačom.  


Za Dajaninu smrt prst krivnje prvo se upire u paparace. 

- Imate njenu krv na svojim rukama - optužio ih Dajanin brat, grof Spenser (Spencer). Osramoćeni britanski mediji pokojnu princezu pretvaraju u ikonu. 

- Rođena je kao dama, postala je naša princeza, umrla je kao svetica - pisao je "Daily Mirror".

Uz nju, živote u Mercedesu te kobne noći izgubili su i njen zaručnik Dodi Fayed (koji mnogima nije bio po volji) i vozač Henri Paul, često na meti teoretičara zavjera. 

Dajana je okrenula britansku monarhiju naglavačke i obilježila doba u kojem je živjela.

Mlada, lijepa i zabavna, izgledala je kao dobrodošlo osvježenje u kraljevskoj porodici kada se 1981. udala za prijestolonasljednika britanskog trona. Počela je bajka o mladoj princezi. Ali par nije 'živio sretno do kraja života'. Brak s Čarlsom raspao se turbulentno, pred očima javnosti i uz mnogo iznesenog "prljavog veša", a britanska monarhija bila je time duboko uzdrmana. 

Mnogima je ostao u pamćenju Dajanin iskreni i intimni intervju za BBC 1995. godine, u kojem je otvoreno govorila o vezi svoga supruga s Kamilom Parker Bovles (Camilom Parker Bowles), svojoj nevjeri s časnikom Džejmsom Havitom (Jamesom Hewittom), te svojim unutrašnjim sumnjama da je Čarls sposoban biti kralj. Taj intervju ogolio je tajnovitu britansku kraljevsku porodicu, Dajanu prikazao kao žrtvu šikaniranja i ignoriranja, te joj dodatno podigao ionako golemu popularnost.

Kao Merilin Monro (Marilyn Monroe), ona je zamrznuta u vremenu, mlada, lijepa, ranjiva - rekla je biografkinja kraljevske porodice Peni Džunor (Penny Junnor).   

Rođena 1. jula 1961. godine, Dajana je odrasla u aristokratskoj porodici bliskoj monarhiji. Njen otac radio je za kraljicu Elizabetu II (Elizabeth) i njenog oca Džordža VI (George). Odrasla je s troje braće i sestara, ali ju je pogodio razvod roditelja pa se u školi provlačila. Kako se ponašati kao dama, naučila je u Švicarskoj 1978. u posebnoj ustanovi namijenjenoj mladim ženama iz visokog društva.

Kad je upoznala Čarlsa, bilo joj je 16, a on ju je zaprosio nakon samo 13 sastanaka.

Njoj je bilo 20, njemu 32 i žurilo mu se pronaći ženu. Dajana je brzo ispunila ono što se od nje očekivalo - rodila je nasljednika Vilijama (William) već iduće godine. Nakon drugog djeteta Harija (Harry), Dajana postaje brižna i moderna majka, čija empatija za ljude u nevolji osvaja svijet.

Svoju planetarnu slavu koristila je da skrene pozornost na one koje je život najmanje mazio, pa se rukovala s oboljelima od side i grlila s gubavcima. Potpuno se posvetila borbi protiv pješačkih mina. Njen je javni imidž, međutim, skrivao izmučenu mladu ženu koja pati od bulimije, svjesne da je suprug ne voli, a ostatak njegove porodice za nju ne mari.

Smrt u tunelu

Prve glasine o problemima u 'bajkovitom' braku pojavile su se početkom 1992. Do kraja te godine objavljeno je da se par rastaje. Skandal je rastao novim tračevima, a potom i javnim priznanjem nevjere, prvo njegove, a potom i njene.

Razvod je finaliziran u avgustu 1996., a Dajana je izgubila sve kraljevske titule. Bajka je bila gotova, ali je bivša princeza ostala popularna javna figura pod medijskim povećalom.

Ljubav je prvo pronašla u naručju pakistanskog kardiologa Hasnata Kana, a zatim i Dodija El-Fajeda, sina egipatskog multimilionera, koji je bio vlasnik "Harrodsa". S Dodijem je i poginula.

Javnost je "bjesnila" što se kraljica izolirala u dvorcu Balmoralu, šutjela i što nije željela zastavu na krovu Bakingemske palače spustiti na pola koplja.

- Kraljevska porodica nas je iznevjerila - pisao je "Sun". 

- Ako Vindsori ne budu reagirali, neće samo pokopati Dajanu nego i svoju budućnost - upozoravao je "Guardian".

Kraljici je trebalo šest dana da popusti i ispuni ono što je javnost od nje tražila.

Idućeg dana gotovo milionn ljudi učestvovalo je u pogrebnoj procesiji. Spuštenih glava, u pratnji oca i dajdže, dvojica mladih prinčeva šutke su hodala iza lijesa. Na televiziji ih je gledalo 2,5 milijardi ljudi.

U Vestminsterskoj opatiji od Dajane se oprostilo 2.000 uzvanika, među kojima Toni Bler (Tony Blair), Lučano Pavaroti  (Luciano Pavarotti), Tom Kruz (Cruise) i Elton Džon (Elton John), koji će zapjevati "Zbogom, engleska ružo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.