SJEĆANJE

Idol svih repera: 2Pacov utjecaj ne jenjava ni nakon 22 godine od njegove smrti

Zahvaljujući širokoj paleti osjećaja i načinu na koji ih je izražavao 2Pac-ove pjesme su rušile kulturne i geografske granice

Arhiv

Avaz.ba

13.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Utjecaj 2Paca, najpoznatijeg pjevača prepoznatljivog po bandani koju je nosio oko glave, ne smanjuje se i nakon 22 godine od njegove smrti.

Zahvaljujući širokoj paleti osjećaja i načinu na koji ih je izražavao, 2Pacove pjesme su rušile kulturne i geografske granice. 

Vrlo brzo je postao najprodavaniji umjetnik svih vremena, a njegovim nasljednikom proglasila se palestinska hip-hop skupina DAM, kao i iranski, afrički i istočnoevropski reperi.

Tupak Šakur (Tupac Shakur) je prodao više od 75 miliona primjeraka albuma širom svijeta i drugi je na listi najboljih repera kanala MTV, dok ga je časopis ''Rolling Stone'' uvrstio na listu najboljih umjetnika svih vremena, na 86. mjesto.

Međutim, nije uvijek bio pozitivan uzor. Tokom građanskog rata u Sijeri Leoneu pobunjenici su nosili majice s Tupakovim likom. “Hit ‘Em Up” je bila oda nasilju i njihova ratna himna. Šuška se da su 2Paca zapravo i ubili zbog teksta ove pjesme, jer se pojedinim bandama ova pjesma nije dopadala.

Ranjen je 7. septembra 1996. godine s više hitaca u Las Vegasu. Umro je u bolnici šest dana kasnije, u 25. godini. Sve se to izdogađalo za vrijeme svađe repera Zapadne obale, a 2Pac je bio predvodnik onih s Istočne. Njihova perjanica je bio Notorious B.I.G., koji je ubijen šest mjeseci nakon 2Paca.

Njegova pogibija još nije sasvim rasvijetljena i ostavlja prostora najrazličitijim pretpostavkama, jer ga redovno “viđaju” živog, kao i Elvisa Prislija (Preasley).

''Los Angeles Times'' je 2012. godine nakon kontroverzne istrage zaključio da ga je mecima izrešetao Crips, jedna od dviju velikih bandi u Los Anđelesu.

Nasilje je imalo veliku ulogu u životu i u Tupakovoj muzici. U zatvoru je bio zbog silovanja, da bi kasnije bio jedan od rijetkih repera koji je otvoreno osuđivao nasilje nad ženama.

Tokom 90-ih godina, na vrhuncu svoje karijere, bio je priznat i kao glumac i snimio je nekoliko filmova.

Njegovu poruku i ideju nakon smrti nastavila je da širi njegova majka Afeni, koja je aktivno učestvovala u pokretu ''Crni panteri''. Inače mu je dala ime po posljednjem vladaru Inka. Afeni nije dugo razmišljala da se uključi u rješavanje problema koji su mučili, i još muče, crnačku zajednicu.

Jedan od najneobičnijih trenutaka u Tupakovom “životu nakon smrti” svakako je bilo njegovo “pojavljivanje” na pozornici na festivalu u Koačeli 2012. godine. Na tom je koncertu “nastupio” u obliku holograma, slike načinjene laserom.

Uprkos njegovom utjecaju i mnogo fanova koji njeguju uspomenu na njega, službena priznanja su i dan-danas rijetkost zbog upitne ostavštine ovog rep umjetnika.

Teorije zavjere o smrti i ubicama koje nikada nisu uhvaćene kolaju i dan-danas na sve strane. Po nekima, 2Paca su nasumično “izrešetali”, a po drugima, ubistvo je naručila ekipa repera s Istočne obale. Po trećima, on je to sve sam lažirao i još je živ.

Često je govorio: “Ako si okružen patuljcima, to te ne čini džinom.” I danas, nakon 22 godine, ostao je reper s najviše slušanih pjesama i prodatih albuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.