ROKENROL ŽIVI

Zoran Prodanović Prlja: Neobjašnjivi smo pa nas je najlakše počastiti epitetom kontroverzni

Nastupit će 14. jula na Tjentištu u okviru OK Festa. Narodima se na ovim prostorima itekako manipulira

Prodanović: Ne volimo igrati nasigurno

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

28.4.2019

OK Fest, koji će se od 12. do 14. jula održati na Tjentištu, dovest će i ove godine neke od najpopularnijih izvođača, kako domaćih, tako i onih iz regije i Evrope. Na tri bine bit će muzike za skoro svakoga, i to od jutra do sutra, kako se u narodu kaže.

Dosadan svijet

Jedna od grupa koje će nastupiti je i “Let 3”, na čelu s Damirom Martinovićem Mrletom i Zoranom Prodanovićem Prljom, i to 14. jula. Iako ovi Riječani nisu poznati po tome da često daju intervjue, Prlja je za “Dnevni avaz” govorio o brojnim temama, od muzike, publike do aktuelne političke situacije u regionu.

Ovo Vam neće biti prvi nastup na OK Festu. Ipak, radujete li se?

- Ovo će biti naš drugi nastup na OK Festu i veoma se veselimo što ćemo biti dio tog vanserijskog događaja, koji iz godine u godinu raste kako organizacijski, tako i programski, što rezultira sve većom posjetom publike, koja ga je prepoznala.

Mnogi izvođači Tjentište doživljavaju kao zaista posebno mjesto. A Vi, kako gledate na njega s obzirom na to da je historijski itekako bitna lokacija?

- Tjentište i Nacionalni park Sutjeska su predivni. Priroda i krajolici su nezaboravni, a povijest govori da se na toj lokaciji vodila jedna od junačkih bitki između dobra i zla tako da ta činjenica tom mjestu daje jednu harizmu koja u čovjeku budi poštovanje kad se nađe na njoj.

 “Let 3” jedan je od najdugovječnijih bendova na ovim prostorima. Kako ste uspjeli sve te godine ostati unikatni i dosljednji sebi?

- Uvijek smo se trudili da izbjegnemo ponavljanje i upadanje u neku izlizanu i uhodanu shemu. Ne volimo igrati nasigurno i šablonizirati svoj rad. Sa svakim novim projektom smo razvijali i obogaćivali svoj stil. Mislim da nas je ta, nikad gotova potraga za novim u sebi oblikovala kao umjetnike i kao ljude. Samim time smo unikatni kao pojava.



Martinović i Prodanović: Poljubac bez brkova kao jaje bez soli

Ima li razlike u regionu kad je publika u pitanju?

- Svijet bi bio dosadno mjesto kad bi svugdje bilo isto. Postoje razlike u mentalitetu, temperamentu i afinitetima, ali je publika u regiji na istoj frekvenciji kad su u pitanju kvalitetna muzika, koncerti, festivali…

Vaše pjesme su društveno angažirane. Čini se da je to neiscrpan izvor inspiracije?

- Mislim da je obaveza svakog umjetnika koji osjeća taj poziv da svojim angažmanom djeluje u službi toga da svijet postane bolje mjesto za sve. Zbog toga se mi ne ustručavamo da svojim akcijama i djelovanjem podbodemo takozvane strukture i centre moći i tako ukažemo javnosti na neispravnosti u društvu te da ih potaknemo da se i oni svojim doprinosom uključe u ispravljanje tih neispravnosti, anomalija i nepravdi.

Iole pametni

Prati Vas epitet “kontroverzan”. Šta mislite zašto?

- Vjerovatno smo mnogima neobjašnjivi pa nas je najlakše počastiti tim epitetom. Provokacija je neizostavan dio našeg izraza i koristimo je kao sredstvo kojim će naše poruke doći do što više ljudi. Za tako nešto treba udarati u one najtanje žice svijesti naroda.

 Koliko pratite politička dešavanja oko nas? Tenzije, protesti, prepucavanja... koliko to utječe na narod i razmišljanja?

- Malo je tu politike. Ovo što se događa je, zapravo, samo jedna velika pljačka pod krinkom politike. Narodima se na ovim prostorima itekako manipulira i to je ono što svakog iole pametnog i svjesnog veoma žalosti.

A zašto brkovi, koji su neizostavni za “Let 3”?

- Zato što je poljubac bez brkova kao jaje bez soli.

Simbol Rijeke

“Let 3” je na neki način i simbol Rijeke. Možete li se zamisliti da živite negdje drugo?

- Istina je da smo jedan od simbola riječkog identiteta, ali bih bez problema mogao živjeti negdje drugo. Naravno, pod uvjetom da je ta sredina kvalitetnija za život, zdravlje, rad, školovanje, kreaciju… kako za mene, tako i za moju porodicu.

Kajanje i ponos

Kad pogledate iza sebe, kajete li se zbog nečega? Postoji li to nešto što biste drugačije uradili?

- Svako od nas bi, možda, neke stvari u životu napravio drugačije, ali nemam se zašto kajati. Naprotiv, izuzetno sam ponosan na sebe.

Čista savjest

Svojom muzikom kritizirate mnoge stvari, ukazujete, pokazujete... Šta mislite, čuje li se Vaš glas?

- Mislim da se čuje. Često u razgovoru s raznim ljudima dobivamo potvrdu toga, ali najbitnije nam je da je naša savjest čista zbog toga što činimo svijet boljim i ljepšim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.