POSAO, PORODICA I KULTURA

Voditeljica Adrijana Gavrić za "Avaz": Kćerka Lena često je sa mnom u studiju

Moja prva ljubav je vremenska prognoza

Gavrić: Ne bih se snašla u informativnom programu. Promo

Razgovarala: N. Ajnadžić

5.10.2019

Emisija „Scena“ N1 televizije prati dešavanja iz svijeta zabave, kulture i umjetnosti u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, a emitira se svaki radni dan u 18.45 sati. Uređuje je i vodi Adrijana Gavrić.

Nova sezona

Popularna Adrijana govorila nam je o aktuelnoj sezonu, ali i o tome ko je fascinirao od poznatih ličnosti, te i o privatnom životu, posebno kćerci Leni.

- Nova sezona je uveliko krenula. Kada su kulturna dešavanja u pitanju, nakon ljetne pauze, ako izuzmemo Sarajevo Film Festival, grad je ponovo živ. Brojni festivali, izložbe, premijere predstava... Sve to donosimo u „Sceni“. Mi često zavisimo od kulturnih događaja u našoj zemlji. A kao što znamo, kultura je na marginama društvenog interesiranja. Iz godine u godinu se u kulturu sve manje ulaže. Primjer toga je gašenje brojnih festivala – govori nam Gavrić.

Ima li neko od gostiju da Vas je fascinirao?

- Uglavnom su to velika imena. Sa njima je nekako najlakše sarađivati. Uvijek se rado sjetim Radeta Šerbedžije, Dragana Bjelogrlića... Ima zaista puno ličnosti koji rado govore za “Scenu”, jer kao što znate to je regionalna emisija.

Koji Vam je do sada bio najdraži zadatak? 

- Najdraži zadatak i ono na šta sam najviše ponosna je Olimpijski muzej BiH, odnosno Vila Mandić. Prije dvije godine zainteresirala sam se za ovaj nacionalni spomenik, nije mi bilo jasno zašto je prepušten sam sebi, a olimpijski grad, uspomene s ove manifestacije čuva u prostoru Olimpijskog komiteta u Zetri. Priču sam radila nekoliko dana, jer je zaista bilo teško dobiti odgovor. Sve su institucije prebacivale nadležnost na druge. I kada sam uradila tu priču, napokon se nešto desilo. Zapravo, krenulo se s obnovom Olimpijskog muzeja.

Provjeravate li vrijeme prije nego krenete negdje i vjerujete li prognozama, sa obzirom na to da ste ranije bili prezenter vremenskih prognoza? 

- Moja prva ljubav je vremenska prognoza. Znam pogledati, ali znam se i prevariti misleći da neće u toku dana doći do promjene vremena. Zato je dobar savjet meteorologa: “Obucite se slojevito, kako bi se po potrebi mogli raskomotiti” i uglavnom se držim toga. U svakom slučaju, bila sam prezenter vremenske prognoze, a ne meteorologinja.

Bravo, mama

Biste li se voljeli okušati u nekoj drugoj formi, možda pokrenuti i svoj “talk show” ili skroz promijeniti zabavnu redakciju?

- U prethodnom angažmanu na TV1, dvije godine sam uređivala i vodila emisiju “Veče sa ženama”, gdje sam imala priliku intervjuirati na stotine ljudi iz svijeta kulture, sporta, politike... Tako da sam već tu formu probala i sigurno je da ima svojih lijepih strana, ali zadovoljna sam ovim što radim sada. Volim kulturu. Volim pozorišta. Volim izložbe. I zaista imam priliku spojiti ugodno s korisnim. Nisam neko ko prati politiku, tako da se zaista ne bih snašla u informativnom programu.

Koliko je teško izbalansirati posao kojim se bavite s majčinstvom?

- Bitna je organizacija. Na sreću, moj partner, koji također radi na N1 televiziji, i ja našli smo balans u kojem nije teško uskladiti poslovne obaveze s onim roditeljskim. Vrlo često Lena zna provesti nekoliko sati sa mnom na poslu. Ona uživa biti na N1. Prije nekoliko dana, bila je sa mnom i silno je željela biti u studiju dok snimam emisiju. Sjela je na sećiju i obećala da će biti mirna. Kad smo krenuli sa snimanjem, čula sam je kako tapše i govori: “Bravo mama, bravo!”. Toliko mi je bila slatka i toliko nas je sve nasmijala svojom iskrenošću i oduševljenjem.

Mladi su prepušteni sami sebi

U vremenu u kojem živimo ništa nije lako. Koliko je danas teško odgajati dijete?

- U današnje vrijeme mladi su prepušteni sami sebi, ulici, a njihovo kulturno obrazovanje trpi, zbog čega ne mogu postati kompletne ličnosti. Uzmimo u obzir šta danas mladi slušaju, kome se dive i gdje i na koji način provode svoje slobodno vrijeme. Kao roditelj trudim se da moje dijete konzumira sadržaj koji će biti u službi izgradnje njene ličnosti, a ne u službi slavljenja nemorala. Već sam uspjela u tome da moja Lena voli ići u pozorište, kino i na dječije koncerte. To ne znači da moje dijete ne uživa i u ostalim aktivnostima u kojima sva ostala djeca uživaju, ali jednostavno želim da joj skrenem pažnju na prave vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.